От втория ни мозък зависи не само здравето ни, но и усещането ни за щастие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7392941 www.24chasa.bg
Д-р Дора Пачова, лекар-хомеопат, председател на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България, директор на Център за здраве и образование "Едикта" и координатор по въпросите на образованието в Европейския комитет по хомеопатия; фотограф: Петър Йорданов, eventphotography.bg

Съвременният начин на живот е свързан с редица нездравословни хранителни навици. Но знаем ли каква вреда нанасяме с това на здравето си и защо е толкова важна правилната грижа за стомашно-чревния тракт.

- Още преди 6000 години ришите, древните индийски мъдреци, са казали, че коренът на всички болести е в червата. Има ли връзка между състоянието на храносмилателната система и имунитета, както и бумът на алергиите и автоимунните заболявания днес?

- В последните години медицинската наука промени доста отношението си към храносмилането и храносмилателната система. Започнахме по друг начин да разбираме ролята на червата, на цялото богатство от микроорганизми, които съществуват в тялото - т. нар. „микробиом”, и неговото значение за цялостното функциониране на човешкия организъм.

Състоянието на стомашно-чревния тракт е от изключителна важност за здравето ни в дългосрочен план. Много от хроничните заболявания – алергии, автоимунни, дегенеративни, възпалителни процеси, но също и емоционални проблеми, до голяма степен са свързани с нарушения на чревното здраве. В последните години учените започнаха да говорят за втори мозък - „коремния мозък”. Вече знаем, че нервната мрежа около червата е толкова богата и сложна, че обработва огромното количество информация от ежедневието. Разгледани по този начин, състоянието на чревната флора и на коремния мозък действително обясняват твърдението, казано още преди 6000 години. От тях зависи не само това как смиламе храната, но и нашите желания, емоционалното ни състояние, как ще живеем и как ще се чувстваме в дългосрочен план.

- Какви грешки най-често допускаме в грижата си за стомаха и червата?

- Лигавицата на стомашно-чревния тракт е наша „външна граница“ – храната, попаднала в червата, е „външен свят – чужда генетична информация, чужди белтъци“. За съжаление твърде често забравяме колко е важно качеството на храната и добрата грижа за храносмилателната система. Ако твърде често в тялото постъпва некачествена храна или храна, която не можем да усвояваме добре, то ще настъпят трайни увреждания в стомашно-чревния тракт и ще се отключват редица заболявания. Друг проблем са стомашно-чревните инфекции, които се случват във всяка една възраст. На фармацевтичния пазар съществуват най-различни средства, с чиято помощ бързо да пресечем едно разстройство или повръщане. За съжаление след бързото справяне с острите симптоми, обикновено не се обръща достатъчно внимание на възстановяването на чревната лигавица. Когато се пренебрегне този етап, когато твърде рано се прекъсне лечебната диета, когато се пропусне завършващата „опашка” на лечението до пълно възстановяване, то ние залагаме основите на сериозни проблеми, каквито са пропускливост на червата, ензимни дефицитни състояния, нарушено храносмилане, алергии, автоимунни заболявания и др.

- Какви са препоръките ви при лечение на повръщане и разстройство вследствие на гастроентерити или при консумация на развалена, некачествена храна и др.

- Към родителите на малки деца, например, бих отправила следния съвет: не бива, поддавайки се на родителската си паника и от жал към детето, да бързаме да пресечем рязко и на всяка цена тези естествени реакции на тялото. Целта на организма е да се изчисти от токсичната продукция. Важно е да се вземат мерки детето да не се дехидратира. От хомеопатичните средства за такива ситуации има много различни лекарства, много често са показани Арсеникум албум и Окубака.

Хомеопатичните лекарства бързо ще повлияят симптомите и в същото време те няма да прекъснат естествения ход на възстановяване, и няма да натоварят допълнително тялото. Усвояват се директно през лигавицата на устата, което ги прави много подходящи при този тип проблеми.

Важно е също така да не се бърза с връщането към ежедневната храна. И накрая – задължително да се направи „опашка” за цялостно възстановяване на организма. Често хората смятат, че умората след боледуване, липсата на апетит и енергия са общи оплаквания, които ще отминат с времето. Но понякога интоксикацията и дехидратацията са били твърде големи и трябва да подкрепим допълнително организма. Шуслерови соли №8 и №4 са много подходящи в този период на долекуване, защото ще помогнем тялото да се рехидратира по правилен начин и клетките на чревната лигавица да се възстановят напълно. За да подобрим процеса на детоксикация и да повишим нивата на енергия, можем да използваме соли №9 и №10 (за детокс) и №5 (за енергия). Може да се приемат по 3 табл. от всяка сол за период от 2-3 седмици до окончателно възстановяване.

В последно време сме свидетели на епидемия от т. нар. „Синдром на повишена чревна пропускливост”, който вече сме в състояние да диагностицираме със съответни лабораторни тестове. Точно тази пропускливост на червата е една от причините за бума на болни от Хашимото, диабет, метаболитен синдром, инсулинова резистентност и др. Хората рядко обръщат внимание на разпръснатата симптоматика, свързана с нея, и тя в продължение на много години остава недиагностицирана.

Промененото чревно здраве може да е в основата на всякакви кожни проблеми – атопичен дерматит, екземи, себореен дерматит, дори и упоритото акне. Понякога не можем да ги излекуваме, докато не възстановим функцията на червата. Периодично сърцебиене, често изпотяване, хронична умора също могат да са симптоми, свързани с пропускливост на червата.

Ако години наред приемаме храни, към които имаме непоносимост, не разбираме защо вечно се чувстваме изморени, защо пълнеем, защо работим на половината от капацитета си, защо често ни мъчи главоболие. Затова е важно да лекуваме храносмилателните заболявания докрай, да правим профилактика и при всякакви хронични заболявания да се обърне внимание и на състоянието на стомашно-чревния тракт.

За всички тези неща ще говорим на образователните лекции, организирани от Асоциацията на лекарите-хомеопати в България по повод Световната седмица на хомеопатията, посветена тази година на храносмилателните заболявания. Ще говорим за това как стресът влияе на състоянието на червата. Ще получите ценна информация как да си помогнете, какви изследвания е добре да се направят. Ще дадем примери от нашата практика как хомеопатията и други методи от холистичната медицина могат да ви помогнат да се радвате на по-добро общо здраве.

Очакваме ви в: София, 10 април, 19 ч., бул. “Мария Луиза” 58, ет. 2, Project lab (предварителна регистрация на info@alhb.eu); Русе, 10 април, 17.30 ч., Регионална библиотека “Любен Каравелов”; Сливен, 10 април, 18 ч., Заседателна зала на МБАЛ „Хаджи Димитър”, ул. „Димитър Пехливанов” 5, ет.5. Вход свободен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.