Национален съвет ще спира морбили

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7415940 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Новосформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили ще подпомага министъра на здравеопазването за ограничаване на разпространението на заболяването, съобщи ведомството.

Към момента са съобщени 463 случая на морбили. София-област води със 165 заболели. В Благоевградска няма нови случаи към отчетените до събота 136 деца и възрастни. В  София-град  са 134. По 6-има са инфектираните в Пазарджик и Перник, в Бургас – 5-има, във Велико Търново и Кюстендил – по 4-има. Засега Ловеч, Монтана и Пловдив влизат в статистиката само с по 1 заболял.

През последната 16 седмица на 2019 г. най-много случаи са съобщени от София-град -30 нови болни, основно от периферните квартали. В София-област с шарка са диагностицирани 16 души, о в област Благоевград – 12.

Най-засегната възрастова група са децата от 1 до 4 г., следвана от 5-9-годишните. Малко над 90 са бебетата под 13-месечна възраст, при които не е проведена имунизация поради недостигната ваксинална възраст. Но до момента са се разболяла и 41 българи над 35 г., сочат данните на епидемиолозите.

Има и заболял персонал в лечебни заведения. 

Министерството на здравеопазването още след първите регистрирани случаи на морбили в страната даде указания до Регионалните здравни инспекции медицинският персонал на лечебните заведения, обслужващ заболели от морбили, да е с данни за имунитет срещу заболяването, а при тези, които нямат антитела, да се имунизират с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Дадени са указания и за стриктно прилагане и спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили, изтъква ведомството.

За засилване на контрола е разпоредено на общопрактикуващите лекари да извършат преглед на пациентските листи за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи. При разминаване на данните проучване за наличието на имунитет срещу морбили, паротит и рубеола ще покаже дали децата са реално имунизирани.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на 13-месечна възраст и реимунизация срещу същите инфекции на 12-годишна възраст.

Министерството призова за пореден път всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.