Еврокомисията ги ограничава на 2% в храните от 2021 г.
500 000 души умират годишно по света заради здравословни проблеми, предизвикани от консумацията на трансмазнини. Това показва доклад на Световната здравна организация, публикуван през миналата година.
Поради това от организацията твърдят, че елиминирането на трансмазнините е ключов фактор за профилактика на някои от водещите причини за смъртност на населението в световен мащаб. И си поставиха за цел до 5 г. те да бъдат забранени в храните.
Европейската комисия явно има по-амбициозен план с новия регламент който бе приет преди два дни. С него се определя лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните. Уточнението “промишлено произведени” не е излишен формализъм - в някои храни има минимални количества естествено съдържащи се в тях трансмазнини, които не са страшни за тялото. Класически пример за такива храни са продукти, получени от преживни животни. Например млечни продукти и месо от говеда, овце и кози.
Трансмазнините се получават, като при хидрогенирането се добавя водороден атом. Така маслата стават твърди и по-трайни. Най-често се използват в маргарини, сладкарски изделия, чипсове, солени печива и други продукти.
През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, дават препоръка приемът на трансмазнини да е възможно най-нисък. Наложеният сега максимум е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор, и храна за доставка на дребно. Производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако таванът от 2 грама е надвишен. Регулацията ще влезе в сила от 2 април 2021 г.
Трансмазнините са специфичен вид ненаситени мазнини, които се съдържат в храни и чиято консумация
увеличава
риска от
коронарна болест
на сърцето
повече от всяко друго хранително вещество, мотивират се експертите на ЕК.
Сърцето има собствени кръвоносни съдове и под коронарна болест се разбира тяхното стесняване от натрупани плаки и загуба на еластичност на стените им. Популярна е и като исхемична болест на сърцето - води до исхемия, недостиг на кислород за най-важния ни мускул поради затрудненото кръвообращение. Така стават заплаха за инфаркт и инсулт.
Частично хидрогенирани мазнини са основен източник на промишлени трансмазнини. Специалистите отдавна предупреждават, че названието им интуитивно се възприема като по-незначителен риск заради определението “частично”, но те са
голямата
заплаха за
сърдечното
здраве
Трансмастните киселини не само увеличават лошия холестерол, но намаляват и нивата на добрия. По този начин рискът за сърдечносъдовата система се увеличава по две линии. Трансмастните киселини стимулират възпалителните процеси в съдовете, които са в основата на хипертонията, инфаркта, инсулта.
“В цяла Европа производителите отдавна работят така, сякаш регламентът е вече в сила. Той е обсъждан и подготвян в продължение на няколко години преди да стигне до комисията в сегашният си текст. И всички производители в Европа отдавна съобразяват производствата си с него така, че в бизнес отношение не очакваме никакви промени”, обясниха от компанията за хранителни продукти “Кремио”.
Оттам добавиха, че трансмазнините могат да се получат от всички мазнини с ненаситен характер без значение дали става дума за растителни или животински, като при вторите са в значително по-голяма степен.
“В палмовите и въобще в растителните напълно хидрогенирани мазнини няма трансмазнини. Такива съществуват предимно в животинските, като в някои от тях нивата са изключително високи. Не смятаме, че този въпрос е достатъчно ясен на българския потребител. Напротив - от години тенденциозно той е заблуждаван с цел да консумира определени продукти”, коментираха от компанията.
Трансмазнините са само един вид и са изомери на ненаситени мастни киселини. Според произхода си може да са натурални или индустриални. “Индустриалните се получават при производството на частично нехидрогенирани мазнини под влияние на висока температура и налягане. Пълната хидрогенация изключва наличието на трансмазнини. Естественото съдържание на трансмазнини има в животинските продукти, като в краве масло например е 2-3%. То е в пъти повече в сравнение с хидрогенираните палмови мазнини, използвани при производството на маргарин например, които са в порядъка на около 0,5%”, обясниха от компанията.