Варените яйца издържат до 5 дни в хладилника

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7424337 www.24chasa.bg
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Ястията с белтъци може да са опасни, ако не са достигнали температура поне 72 градуса.

Почти всеки човек яде яйца, но анкета в харесвана медия за здравни теми в навечерието на Великден показва голяма разлика в отговора на въпроса за трайността им.

Параноичната версия слага лимит за безопасност само в рамките на празничната неделя.

Най-неустрашимите разтягат времето до впечатляващи граници с твърдението, че се позовават на личен опит.

И двете крайности може да са верни в зависимост от условията за приготвяне и съхранение на яйцата, въпреки че специалистите по хранене обикновено се придържат към съвета за 5, максимум 7 дни.

Условието е да са спазени хигиенните норми за изключване на оцеляването или замърсяването с болестни бактерии, най-често салмонели. Зад общото име на семейството стоят

близо 100 щама бактерии,

които идеално се

развиват в суровите

яйца, месо, мляко

Бактериите от този вид се чувстват комфортно в храни с температура 10-40° и там оцеляват дълго. Най-честата причина за салмонелоза e неправилното съхранение и обработка на животински продукти.

В седмицата след Великден обичайният заподозрян са яйцата. Това е в основата на препоръките за стриктна хигиена, продължителна термична обработка и съхранение на варените яйца и ястия с тяхно участие при температура 4-5° в хладилник.

Яйцата се мият старателно непосредствено преди приготвяне. Водата улеснява размножаване на патогени и

навлизане на бактериите

през сравнително

едрите пори на черупката

Най-често салмонели се откриват в белтъка. За безопасност науката за храненето препоръчва яйцата да се варят 10-ина минути до пълно втвърдяване, а когато се включват в ястие белтъци - храната да е достигнала поне 72 градуса във вътрешността си за най-малко 5 минути. Смята се, че така салмонелите загиват. Дори при спазване на всички познати условия за безопасност сварените яйца може да причинят отравяне, ако не си знаем мярката или ги държим на топло. По учебник рискът расте след 2 часа на стайна температура или често изваждане от хладилника.

Всяка “норма” е оспорима и различна за отделните хора, но според специалистите по хранене здравите може да си позволят до 3 яйца на Великден. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Неймар няма да играе в "Барселона" през следващия сезон. В това са категорични медиите в Испания. Каталунският гранд окончателно се е отказал от възможността да си върне бразилската суперзвезда. Нападателят на "Пари Сен Жермен" има желание да напусне френската столица и отново да заиграе на "Камп Ноу"

На 73-годишна възраст легендарният треньор Люпко Петрович живее по-здравословно от всякога! В това се убеди лично репортер на "България Днес". Сръбският специалист, който за последно през миналата година води ЦСКА-София, е започнал редовни СПА процедури. Освен това е отказал цигарите и е намалил алкохола

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе