Варените яйца издържат до 5 дни в хладилника

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7424337 www.24chasa.bg
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Ястията с белтъци може да са опасни, ако не са достигнали температура поне 72 градуса.

Почти всеки човек яде яйца, но анкета в харесвана медия за здравни теми в навечерието на Великден показва голяма разлика в отговора на въпроса за трайността им.

Параноичната версия слага лимит за безопасност само в рамките на празничната неделя.

Най-неустрашимите разтягат времето до впечатляващи граници с твърдението, че се позовават на личен опит.

И двете крайности може да са верни в зависимост от условията за приготвяне и съхранение на яйцата, въпреки че специалистите по хранене обикновено се придържат към съвета за 5, максимум 7 дни.

Условието е да са спазени хигиенните норми за изключване на оцеляването или замърсяването с болестни бактерии, най-често салмонели. Зад общото име на семейството стоят

близо 100 щама бактерии,

които идеално се

развиват в суровите

яйца, месо, мляко

Бактериите от този вид се чувстват комфортно в храни с температура 10-40° и там оцеляват дълго. Най-честата причина за салмонелоза e неправилното съхранение и обработка на животински продукти.

В седмицата след Великден обичайният заподозрян са яйцата. Това е в основата на препоръките за стриктна хигиена, продължителна термична обработка и съхранение на варените яйца и ястия с тяхно участие при температура 4-5° в хладилник.

Яйцата се мият старателно непосредствено преди приготвяне. Водата улеснява размножаване на патогени и

навлизане на бактериите

през сравнително

едрите пори на черупката

Най-често салмонели се откриват в белтъка. За безопасност науката за храненето препоръчва яйцата да се варят 10-ина минути до пълно втвърдяване, а когато се включват в ястие белтъци - храната да е достигнала поне 72 градуса във вътрешността си за най-малко 5 минути. Смята се, че така салмонелите загиват. Дори при спазване на всички познати условия за безопасност сварените яйца може да причинят отравяне, ако не си знаем мярката или ги държим на топло. По учебник рискът расте след 2 часа на стайна температура или често изваждане от хладилника.

Всяка “норма” е оспорима и различна за отделните хора, но според специалистите по хранене здравите може да си позволят до 3 яйца на Великден. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко