Затлъстяването е новата пандемия на 21 век, от която загиват повече от 300 000 души всяка година

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7452467 www.24chasa.bg

На въпросите за опасностите и проблемите при болестното затлъстяване отговаря Мая Христозова – ендокринолог в Центъра за метаболитна и бариатрична хирургия на болница ВИТА

- Защо затлъстяването толкова бързо се придвижи напред в класацията на заболяванията, от които умират най-много хора в световен мащаб?

- Това се случи, защото затлъстяването не само причинява недотам приятен външен вид, но води след себе си и редица болести. Пълните хора често страдат от съдови нарушения, от артериална хипертония, от нарушения на обмяната на холестерола и триглицеридите. Тези проблеми обикновено водят до инсулт и инфаркт, а понякога и до рак на редица органи. Най-често това са рак на гърдата, на простатата, панкреаса или на дебелото черво. Затлъстяването поразява ставите, причинява остеоартрити, често нарушава функцията на жлъчката, води до затруднение на дишането и съня с проява на сънна апнея, причина е и за психически нарушения - депресии, тревожни разстройства. В крайна сметка след време организмът на човека променя в грешна посока всички свои основни функции, като едно от най-важните заболявания е захарен диабет тип 2 със всичките му неприятни усложнения...

- Кога говорим за затлъстяване?

- За затлъстяване говорим при индекс на телесната маса, изчислен по съответна формула, според която килограмите на човека се разделят на ръста в метри на квадрат и ако получавате над 30 кг/м2, то вече имате проблем. ?

За сведение, всеки от нас може да изчисли своя индекс на телесната маса чрез следния линк, публикуван на сайта на Болница ВИТА:

Има различни етапи на болестното затлъстяване, като колкото по-напреднало е то, толкова по-тежки са последствията за здравето на пациента и съответно толкова по-невъзвратими са нанесените вреди върху него.

За тежко затлъстяване говорим при ИТМ над 35 кг/м2, а за болестно затлъстяване - при ИТМ над 40кг/м2.

Трябва да имаме предвид и т.нар. „сива зона“ , която съществува при индекс на телесната маса от 25 до 30, което наричаме „наднормено тегло“. Още тук, при редица хора се наблюдават горепосочените изменения в редица органи и системи и е затова е най-добре още на този етап да се направи консултация с квалифициран лекар за предприемане на съответни мерки, за да не се стига до по-тежки усложнения.

Във връзка с европейския ден за борба с болестното затлъстяване и за да обърнем внимание на обществото на този важен социален и медицински въпрос , в „Центъра по метаболитна и бариатрична хирургия“ на болница Вита , където аз работя, са предвидени множество мероприятия – тематични беседи и лекции на нашите специалисти с потенциални пациенти , безплатни прегледи и изследвания и много други активности.

Цялата информация за тази кампания всеки може да намери на сайта на болница Вита - www.vita.bg.

- Защо затлъстяването е бичът на 21 век?

- Причините са комплексни. От една страна, заседналият начин на живот, високото ниво на стрес в ежедневието, храненето на крак с т. нар. ,,фаст фууд''...

Много вреди липсата на цялостна държавна политика, насочена към информираност на обществото от последиците от затлъстяването и начините за справяне с него.

Да не поставяме на последно място и генетичната предиспозиция и погрешните модели на поведение и хранене в семейството и обществото, които всеки от нас наследява волно или неволно.

- Как се лекува затлъстяването?

- Необходими са комплексни грижи, включващи екип от специалисти като ендокринолог, диетолог, психолог, а при неовладяване на състоянието по консервативен начин, след обсъждане с пациента, се консултираме и с хирург. Когато дойде пациент в кабинета, първо ние оценяваме доколко той е бил успешен в лечението на затлъстяването до момента, използвани ли са всички подходящи за него медикаментозни средства и диетични режими, а чак след това да му посочваме пътища за справяне с проблема.

Когато се изчерпят всички възможни начини по консервативен път за достигане на таргетното тегло, насочваме пациента за косултация с хирург, за да се запознае с техниките и предимствата на бариатричната хирургия.

Медицината се развива много бързо в тази област и освен стандартните за тези случаи операции – ръкавна гастректомия и стомашен байпас, вече са налице и редица нови хирургични техники, които се прилагат и при ИТМ между 28 - 32 кг/м2 за оперативно лечение на диабет -тип 2, когато успеваемостта за повлияване на състоянието е много голяма.

Вече не е нужно теглото ви да стане драматично голямо, за да се обърнете към бариатричната хирургия. Пациентите трябва да бъдат запознати и с тези нови възможности за способността ни да повлияем положително не само върху самочувствието им, а и върху здравословното им състояние.

Последните световни изследвания доказват, че чрез бариатричната хирургия пациентът има огромен шанс да оздравее напълно от захарен диабет тип 2, особено когато заболяването има малка давност, или да редуцира до минимум медикаментите, които се приемат не само за диабета, но и за артериалното налягане и холестерола.

Всичко е въпрос на навременно признаване на проблема от страна на пациента и на решимост да се преборим заедно с него. Пътят е дълъг, но когато по него се тръгне навреме, успехите са впечатляващи!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда