Учени опровергаха, че това е супер полезно
Tемпературите се покачват и с тях и желанието да утолим жаждата с по няколко сока на ден. Ако пък сме трупнали и някой килограм през зимата, изкушението да преминем към някоя от многото диети с плодови или зеленчукови напитки е още по-голяма.
Интернет изобилства от предложения как това да се случи и с лични истории на хора, преминали по този път. Австралийският предприемач и режисьор Джо Крос е сред най-известните последователи на соковите диети. Той е автор на документален филм и на шест книги по въпроса, след като за пет месеца през 2005 г. успява да свали 45 килограма. Тогава Крос е на 39 г., тежи 140 килограма, страда от автоимунно заболяване и приема много лекарства. Чувства се ужасно в тялото си и усеща, че ако не направи нещо спешно, ще умре скоро. Дотогава той яде предимно преработена храна, пуши и пие алкохол. В продължение на години се опитва да си помогне с медикаменти и методи на нетрадиционната медицина да свали килограми и да подобри здравословното си състояние, но нищо не помага.
Изплашен и много ядосан на себе си, решава да се подложи на 60-дневна диета на сокове. Целта му е да пречисти организма си и да разбере дали той може да съществува само с полезни неща като плодове и зеленчуци. През първите пет и последните пет дни от диетата той консумира сурова или сготвена растителна храна, а през останалото време единствено прясно изцедени сокове. Според Джо Крос въпросният режим за рестартиране на тялото може да се направи и за 15 дни, ако човек не се нуждае от драстично отслабване както него в началото. Другото важно правило е в соковете да има 80% зеленчуци и 20% плодове, тъй като количеството фруктоза, което съдържат, се абсорбира много по-бързо от организма и натоварва панкреаса да произвежда повече инсулин, за да коригира нивото на кръвната захар.
Този момент всъщност кара някои учени да твърдят, че плодовите сокове не са толкова полезни, колкото се представят, и да настояват за ограничаване на рекламирането им, както на някои други вредни храни. Тезата им е, че хората остават с впечатлението, че пиейки ги, си набавят всички необходими витамини и няма нужда да ядат плодове и зеленчуци. Което не само че не е вярно, но е и доста опасно.
Анализирайки данни от 155 проучвания, канадският доцент по диетология Джон Сивънпайпър успява да докаже, че прекаленото количество захар в плодовите сокове увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Неговото изследване на практика потвърждава препоръката на Световната здравна организация да не се консумира повече от 30 гр добавена захар дневно, което се равнява на 150 милилитра сок.
Едно от най-мащабните проучвания по въпроса е извършено през 2013 г. Тогава учени анализират данни за здравословното състояние на 100 000 души, събирани между 1986 и 2009 г., и откриват, че пиенето на плодови сокове е свързано с повишаване на риска от диабет.
Заключението им е било потвърдено и от друго изследване върху диабетичния статус на около 70 000 медицински сестри. Затова учените смятат, че това се дължи на липсата на някои компоненти в сока, които се съдържат в самите плодове, като например фибрите. Освен това, ядейки цели плодове и зеленчуци, се осигурява необходимото количество целулоза на организма, което намалява риска от коронарни болести на сърцето, инсулт, хипертония и диабет.
Консумацията на цял плод е по-полезна от соковете, особено ако ги използвате за хидратиране и пиете в големи количества. Ако обаче те са само допълнение към диета с плодове и зеленчуци, няма проблем”, обяснява Сивънпайпър пред Би Би Си. Според него храни, съдържащи фруктоза, могат в дългосрочен план да помогнат за контролиране на кръвната захар, но само ако не водят до прекомерен прием на калории. В противен случай рискът от развиване на диабет е голям.
Все още учените обаче не могат да установят как соковете влияят дългосрочно на хората с нормално тегло. Доцентът по медицина от университета във Вирджиния Хедър Ферис смята, че как панкреасът ще се справи с излишната захар, частично зависи и от гените на човек. Но е абсолютно сигурно, че плодовите сокове увеличават риска от преминаване на препоръчителната дневна норма за калории, която за мъжете е 2500, а за жените – 2000. Причината е, че те не намаляват желанието да се яде друга храна.
Извършен през миналата година научен експеримент успява да покаже, че ако при направата на сок се използва блендер, който извлича всички хранителни вещества, включително от кората и семките, а не обикновена сокоизстисквачка, получената течност води до по-малко кръвна захар в организма, дори ако същото количество плодове просто се изяде. Диетоложката Гейл Рийз, която е част от екипа, направил изследването, смята, че това вероятно се дължи на плодовите семки в сока, но не би отправила недвусмислен съвет, че това е 100% полезно да се пие в пъти повече от препоръчителната норма от 150 милилитра на ден. “Когато сокът съдържа фибри, това забавя усвояването му, но пак получавате много бързо солидна доза излишни калории. Въпреки това в сравнение с обикновените сокове все пак е крачка напред”, казва тя.
Друг начин за извличане на максимума е сокът да се прави от зрели плодове, казва Роджър Клеменс, професор по фармацевтични науки в Южнокалифорнийския университет. Той обаче съветва да се има предвид, че полезните съставки се намират на различни места в различните плодове. Например при портокала са в кората, а при гроздето – в семките, които се смятат за отпадък при традиционния метод за изстискване.
Клеменс опровергава и широко популярната теза, че пресните сокове помагат за детоксикацията на организма. По думите му цялата концепция за пречистване на организма чрез сокова диета е голяма заблуда, тъй като всеки ден консумираме неща, които може да са токсични, и телата ни чудесно се справят с тях. Затова не е необходимо да ги лишаваме от нещо с идеята, че така ще работят по-добре.
Най-важното според учените е хората да се придържат към правилото за пет порции плодове и зеленчуци на ден, тъй като не става въпрос само за получаване на витамини, но и на други важни хранителни вещества.