Ето кои са най-полезните плодове
20.05.2019 09:10; 24 часа онлайнАмерикански учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност и определиха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщи Хелт дей.
Първите пет места заемат цитруси и ягодите, които са на второ място. Списъка оглавяват лимоните. След ягодите са портокалите, лаймът и розовият и червен грейпфрут.
Колкото и голяма слава да имат боровинките, шести в класацията са къпините. Следва белият грейпфрут, предава БТА.
Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите.
Важен критерий при избора е зрелостта на плодовете - когато те зеленовеят, хранителните им съставки са по-малко.
Учените от университета "Уилям Патерсън" са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк - общо 17 съставки, които са много важни за здравето.
-
Иван Вазелина с ролс-ройса не плаща здравни осигуровки, но почива на Малдивите
-
Правосъдното министерство най-сетне ще пише концепция за лобизма
-
Продължение на Сръбско-българската война в Югозападна Северна Македония
-
Учени: Идат суперщамове
-
Пранди: Важното е, че успяхме да преодолеем трудните моменти
-
Каракачанов: Защо бяха тези консултации, щом Радев направи това, което си бе решил