Защо солта е насъщна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7470359 www.24chasa.bg
Добрата сол е сипкава, от чист източник и съдържа полезни минерали. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Без нея не могат нито тялото, нито небцето, стига да се спазва баланс

Никое млекопитаещо не може да оцелее без сол. Дивите кози катерят чукари, за да ближат солени скали. Най-старият праисторически град в Европа, открит в днешна България – Солницата край Провадия, се е родил при солни мини. Там през 4700 г. пр. Хр. хората са се препитавали от добив на ценната съставка, търгувана на кюлчета като златото.

Всичко, което трябва да знаете за:

В скандинавската митология кравата Аудхумла дала форма на първите богове, като близала солени буци, докато от тях се показало снажно свръхестествено същество.

Преди ерата на хладилниците осоляването и запазването на прясното месо векове наред е помагало на хората да оцелеят през лютите зими.

Тази възхвала на чудодейната подправка, заклеймена днес заедно със захарта като “бялата отрова”, прави в британския в. “Дейли телеграф” журналистът Томи Мориси-Суан – експерт по храненето. Солта е съществена не само за живота, но и за насладата от него, що се отнася до храната, пише той. Тя е в основата на всяко апетитно блюдо. Оттам се е родил изразът “солта на живота”. А за да опише любовта към баща си,

царската дъщеря

от приказката

казала: “Обичам

го като солта”

Солта придава живец на продуктите и засилва собствените им вкусови качества. Стига да се научите да я използвате правилно и в здравословни количества.

Никъде пред нея не благоговеят повече, отколкото в Япония. Там правят 4000 вида сол – лека за нежните зеленчуци, силна за месото, мисо или мисосиру за сосове и супи, соев сос за суши.

Няма по-големи

майстори в

производството

и употребата на

сол от японците

Европа не може да ги конкурира, но и там вече има голям избор. Розовата хималайска сол трупа популярност (главно заради цвета си и заблудата, че е по-здравословна), пише Мориси-Суан. Опушени и ароматизирани варианти също надничат от рафтовете на магазините.

Като виното, зехтина и балсамовия оцет, солта се различава по качество и цена. Сред световноизвестните марки кристална морска сол три са британски – корнуолската, “Малдон” и “Хален Мон”. Последната се добива в Уелс и с нея подправят храната си английската кралица, Барак Обама и прочутият готвач Хестън Блументал. За кулинарния гуру Феран Адриа “най-важните неща са три: вкусният хляб, добрият зехтин и хубавата сол”.

Това не е случайно. Фирмата “Енгълси сий солт” произвежда “Хален Мон” по уникална технология. Събират я и я обработват ръчно край уелския остров Енгълси, където два пъти дневно приижда прясна и пречистена от хиляди тонове миди вода от Атлантика. Методът е скъп, затова и качествената сол струва повече. Френската fleur de sel (цветето на солта) например се продава за $ 70 000 на тон. 

“Това е същият натриев хлорид като в простата сол, но има съществена разлика - обяснява собственикът на “Енгълси сий солт” Дейвид Лий-Уилсън. – Освен че е изключително чиста и сипкава,

добрата сол

съдържа

естествено 3-4%

микроелементи

като магнезий и цинк, нужни на тялото ни.

Евтините нямат тази екстра, добавят им химия, за да не стават на буци, източниците не винаги са чисти.”

Дейвид е написал книга за тънкостите на солното производство и майсторството да се използва подправката. “Най-важен е балансът. Подправянето на храната не бива да е произволно, а внимателно пресметнато”, казва той. Тайната е да се соли на части през различни етапи на готвенето, или още наслояване. Това променя вкуса на храната по начин, който произволното ръсене със солницата не постига. “Правилното съотношение между солено, сладко, кисело, горчиво и 5-ия вкус – умами, кара ястието “да пее”. Сбъркаш ли един елемент, балансът се нарушава и изпортваш манджата”, продължава експертът.

Не е чудно, че наричат солта магически продукт. Но производителите на преработени готови храни често злоупотребяват с нея и с мазнините, за да направят стоката си по-апетитна, но… и по-нездравословна. Това ѝ навлича лоша репутация, пише Томи Мориси-Суан. Казват ни: махнете солта и ще се радвате на добро здраве. Сърцето ще ви благодари, кръвното ви ще се нормализира. Но не е толкова просто.

Солта е

електролит,

който помага

на нервната

система да

функционира,

регулира сърдечния ритъм, храносмилането, дишането и мозъчната активност, поддържа баланса на течностите около клетките. Докторите нерядко лекуват пациенти с дефицит на сол, на които е казано да я забравят напълно. Което, между другото, е почти невъзможно, защото натрий има в много продукти, дори и без да им добавяме сол. Недостигът ѝ може да предизвика халюцинации, а в изключителни случаи – и смърт.

Това не значи да изпразваме солниците върху всяко ядене, както правят някои. Така наистина ще вдигнем кръвно, бъбреците ни ще пострадат, ще си навлечем и други болести. Някои здравни служби препоръчват до 6 грама на ден. Според Световната здравна организация

допустимата

норма е 9-12

грама дневно

“Солта, както и захарта, е евтина стока със свойства, които я правят идеална за готови храни и нездравословни закуски. 

Не можеш да струпаш куп продукти със съмнителна свежест и лошо качество, да ги посолиш обилно и да очакваш да са полезни, казва Дейвид. – Хората са програмирани да обичат солта. Именно тук идват умереността, балансът и качеството ѝ.”

Според познавачите най-добрите образци морска сол в света имат почти неуловима сладка нотка и дъх на най-чиста океанска вода. Те са с минерален вкус – все едно да си оближеш устата, след като си плувал в морето.

Как най-добре

да я използваме?

“Щипка от нея преобразява порцията домашни бъркани яйца. Простият градински домат, разрязан на две и леко поръсен със сол, е незабравим.

Колкото по-просто – толкова по-вкусно”, уверява Мориси-Суан. Да не говорим за модните десерти със сол за туширане на натрапчивата сладост – солени карамел, шоколад, сладолед, които все повече се харесват.

Солта е насъщна, но деликатна. Използвана внимателно, тя превръща блудкавия вкус в удивителен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".