Симптом - някой ме контролира

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7470825 www.24chasa.bg

Идеите за въздействие са съпътствали човека от древността насам. По време на анимистичната фаза от развитието на човешкото общество духовете са били обвинявани, че се вселяват в тялото на хората. До днес това се е запазило в традициите за обсебване от демони и екзорсизма. В нашето съвремие с напредването на технологиите, са се променили и тези идеи за контрол. Всички са чували за хипотезите относно телепатията, "психотронното оръжие" и пр. други сходни на тях неща. Следващите редове не са предвидени за доказване или развенчаване на тези идеи. Независимо има ли ги или не тези феномени, трябва да сме наясно, че категорично съществуват заболявания, при които подобни изживявания се третират като важни симптоми. Лечението им спасява личността на страдащия, неговото бъдеще, семейството му, достойнството му.

Дисоциативно трансово разстройство

При него се наблюдават: единични или епизодични нарушения в съзнателното състояние, идентичността, самосъзнанието за личност, паметта, които са присъщи за обществото и културата, където живее пациентът. Дисоциативният транс включва стеснение на съзнанието за непосредствената околна среда; стереотипни поведенчески актове или движения, които се преживяват като извършени под чужд контрол. Транс на обладаване включва изместването на обичайното усещане за собствена идентичност с нова идентичност, отдавана на влиянието на духове, могъщи сили, божества или други личности, и свързвана със стереотипни, "неволеви" движения, или амнезия. Днес това е най-широко разпространеното дисоциативно разстройство в Азия. Сред примерите са: амок (в Индонезия), бебайнан (в Индонезия), лата (в Малайзия), пиблокто (в Арктика), "нервна атака" (в Латинска Америка), обладаване (в Индия). Дисоциативното трансово разстройство не е част от нормалната широко възприета колективна или религиозна практика. Лекува се с психотерапия, както и с медикаменти.

Епилепсия

Подобни състояния на обладаност могат да се преживеят при комплексни епилептични припадъци, особено в началната фаза на аура, предвестник на самия гърч. Могат да се съчетават с халюцинаторни изживявания, разстройства на мислите и волята. Лечението е с антиепилептични медикаменти. Те са различни класове. Използват се както в неврологията, така и в психиатрията, като хармонизатори на настроението. Понякога подобни преживявания нямат връзка със самия припадък, т.е. при упоритото лечение на гърчовата компонента на заболяването тя може да изчезне, но психичните разстройства остават. Затова е уместно да се приемат и някои антипсихотици. Това обаче задължително трябва да става под наблюдение и предписание на психиатър.

 

За висшия автоматизъм като възможна причина за усещането за вмешателство четете на 24zdrave.bg/Article/7392651

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.