Какви са последиците от скъсан мениск?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7470869 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Коленните мениски са сърповидни по форма структури от фиброзен хрущял. Всяко коляно има два мениска - вътрешен и външен. Прикрепват се здраво към подлежащия голям пищял в областта на предния и задния рог, а в останалата си част - към ставната капсула. Латералният мениск може да се представи в около 5% като дискоиден по форма. Отпред и отзад на коляното двата мениска са свързани помежду си със здрави връзки.

Морфологично е интересно да се отбележи, че при раждането целият мениск е кръвоснабден. След 10-годишна възраст вътрешните две трети от мениска са напълно лишени от кръвоснабдяване.

Мениските са важни структури в много аспекти от функцията на колянната става. Най-съществените са да адаптират една към друга ставните повърхности на двете кости в коляното - бедрената и големия пищял, да служат като "амортисьор" на ставата и да разпределят натоварването, да участват в стабилизиране на коляното, да ограничават сгъването и разгъването му и др.

Честотата на увреди в мениските е 60-70 на 100 000. При мъжете увреждането е 3-4 пъти по-често. Възрастовото разпределение при мъжете е между 20 и 30 г., съответно между 11 и 20 г. при жените. Вътрешният мениск се уврежда неколкократно по-често от външния, обикновено в средната трета и задния рог.

При повече от една трета от болните със скъсване на мениска е увредена и предната кръстна връзка. Дегенеративните увреди в мениските са много чести при мъжете в четвъртото до шестото десетилетие. Скъсан мениск се диагностицира в около 50% от болните със счупване на платото на големия пищял.

Диагнозата скъсване на мениск се поставя чрез сведения от болния за травма, клиничен преглед и изследвания. При дегенеративна увреда след 40-годишна възраст може и да липсва информация за травма. При клиничното изследване се установява болка в съответната на мениска ставна цепка; излив в коляното, който най-често е синовиален и по-рядко кървав; ограничение в движенията на коляното, които са преди всичко в разгъването, особено ако част от скъсания мениск е блокирала между кондилите.

При хронична стара увреда на мениск се долавя прещракване в коляното при сгъване и при клякане. Има серия от клинични тестове, специфични за скъсване на мениски. Като допълнение в диагностиката се извършват рентгенографии на коляното в три проекции и магнитно-ядрено сканиране. То може само да потвърди предполаганото от клиничния преглед скъсване на мениска, както и да представи състоянието на други ставни и извънставни мекотъканни структури, като връзки, синовиални дупликатури и други.

Лечението на скъсан мениск е оперативно. Чрез артроскопско изследване на коляното може директно да се класифицира увредата и да се определи видът на операцията. Основен принцип в лечението е стремеж към максимално запазване на мениска.

За операциите на мениски четете на 24zdrave.bg/Article/7385049

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката