Какво е да си на ръба на диабета?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7477288 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Нормалната стойност на кръвната захар на гладно не трябва да надхвърля 6,1 мМол/л. При глюкозотолерансен тест чрез натоварване със 75 г глюкоза кръвната захар на 120-та минута след приема на глюкозата не бива да надвишава 11 мМол/л, а стойности между 7,8 и 11 мМол/л се приемат като показателни за нарушен глюкозен толеранс и риск за диабет.

Гликираният хемоглобин (Нв А1с) е показател за осреднената стойност на кръвните захари за период 6-8 седмици преди изследването. При здрави хора той е между 5 и 6,2%.

Изхождайки от тези норми, при кръвна захар 6,5 мМол/л и 6% гликиран хемоглобин няма основание да се приеме наличие на диабет. Но е налице повишен риск да се развие болестта. Той се определя от повишената кръвна захар на гладно ("нарушена гликемия на гладно"). В такъв случай се прави глюкозотолерансният тест. Заедно с това се оглеждат очните дъна, тъй като диабетна ретинопатия понякога се установява в най-ранните фази на нарушенията, още преди появата на диабета. От значение за диагнозата и оценка на риска е фамилната анамнеза за наличие на диабет сред родствениците.

Целия отговор четете на 24zdrave.bg/Article/7382489

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.