Енергийните напитки вредят на сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7479345 www.24chasa.bg

Учени от Тихоокеанския университет в Стоктън, Калифорния, установиха, че консумацията на литър енергийни напитки за кратък период допринася за нарушения в сърдечния ритъм, съобщи сайтът MedicalXpress.

Изследването обхванало 34-има доброволци на възраст от 18 до 40 години, на които било предложено да изпият около литър енергийна напитка с кофеин или същото количество плацебо. Съдържанието на кофеина достигало 304-320 милиграма. Напитките били изпити за час, но не по-бързо от половинлитрова бутилка за половин час, посочва БТА.

Учените направили електрокардиограми на участниците и измерили артериалното им налягане до началото на експеримента, а също на всеки 30 минути след консумация на напитката в разстояние на 4 часа.

Предполага се, че 400-милиграмовата доза кофеин не може да предизвика каквито и да било изменения в електрокардиограмата. Но у консумиралите енергийни напитки т.нар. QT интервал, който е показател за сърдечната дейност, бил с 6-7,7 милисекунди по-дълъг, отколкото у останалите участници.

Освен това било констатирано увеличаване на систоличното и диастоличното налягане с 4-5 милиметра живачен стълб при консумиралите енергийни напитки.

QT интервалът показва времето, което е нужно на сърдечните стомахчета, за да се подготвят за повторно свиване. Прекалено краткият или прекалено дълъг QT интервал може да доведе до неправилно функциониране на сърцето и до опасна за живота аритмия.