Стероидите удрят в секса всеки втори маниак, увреждат сърцето, психиката черния дроб – струва ли си?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7482923 www.24chasa.bg
Много мъже разказват, че мускулите им са само от тренировки. СНИМКА: РОЙТЕРС

За риска предупреждават ендокринолозите: Някои от злоупотребяващите се отървават без тежки последици, но не знаеш в кой процент ще попаднеш. 

При 40 процента от злоупотребявалите със стероиди дори след прекратяването на “помпането” се установява намаляване на либидото, а при 25 на сто – еректилна дисфункция, при висок процент - агресия. Това каза в медицинска дискусия за зависимостите, една от които е анаболната, д-р Ралица Робева, дм, от Университетската болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”.

Понижават се тестостероновите нива при мъжете, спрели да употребяват стероиди - развива се хипогонадизъм, като всеки 4-и остава с траен дефицит на мъжкия полов хормон. Тъй като реакциите на организма са винаги индивидуални и резултат на комбинация от множество фактори, няма как човек да знае дали ще има шанса да е в групата, която ще се отърве без последици от употребата на стероиди, предупреди специалистката.

Всичко, което трябва да знаете за:

Трайният хипогонадизъм подлежи на доживотно лечение.

Променя се и обемът на

тестисите и никога след

това не се възстановява

в обичайното за здравите мъже. Това намаляване е свързано и с редукция на сперматогенезата и съответно с репродуктивни проблеми.

Продължителният прием на високи дози стероиди предизвиква сърдечносъдови, чернодробни и психични проблеми, но хората не чуват тази част от информацията, а се фокусират върху очакването за супермускули и “плочки”. Темата е много обсъждана за спортистите, но остава скрито, че тя става все по-сериозен проблем сред подрастващите и младежите. Според изследванията в различни държави прекаляването с анаболни стероиди засяга 3-5%. Другата тенденция е част от тях да използват повече от един препарат. Според анкетите сред тийнейджъри основна причина за манията по анаболи е желанието за по-атрактивно тяло.

Залитането по стероиди може да е свързано с обсесивно-компулсивното

разстройство бигорексия

- обратна анорексия

То не е свързано със страх от напълняване, а с липсата на мускули. Завладените от това безпокойство се “виждат” несъвършени като релеф и им се струва все, че мускулната им сила е недостатъчна. Измерват бицепсите си, проверяват процентното съдържание на мазнини в тялото си, поставят си свръхцели за доказване на сила и се увличат в преследването на предизвикателства. Те не само ежедневно прекарват часове във фитнеса, но и гълтат всякакви добавки, обещаващи рамбовска фигура.

“Злоупотребата със стероиди обаче оказва неблагоприятен ефект не само върху половата система и психиката, а и върху сърцето и черния дроб. Анаболите в големи дози и за дълги периоди водят до

хипертония поради

задържане на течности

в организма. Расте и склонност към аритмии, висок холестерол, нарушения в съсирването на кръвта, кардиомиопатия - обясни д-р Робева. - Уврежда се и черният дроб. За него по-опасни са взиманите през устата стероиди. Значително нараства рискът от омазняване на черния дроб, от хепатит, аденоми и в редки случаи - карциноми.”

Когато се появят оплаквания, в класическия случай злоупотребата със стероиди не се признава. Но при мъже с непропорционално увеличена сила и мускулна маса, нарушения в хормоните, ранна хипертония винаги трябва да се има предвид възможността да приемат анаболни стероиди, обърна внимание ендокриноложката.

На започналите като деца стероидите “помага”да останат ниски

Стероиди се използват контролирано за някои медицински състояния. Например кортикостероидите може да помогнат на хората с астма да дишат по време на пристъп, имат и множество други приложения. В световен мащаб обаче расте безпокойство за немедицинската употреба на стероидите.

Резервите на лекарите се появяват, когато синтетичните производни на мъжкия полов хормон тестостерон се използват прекалено и продължително по собствена преценка. В публикации има описвани пациенти, вземали 10-100 пъти по-високи от медицинските дози. Както и случаи на неведение на хора, че закупени по интернет добавки са съдържали и хормони, даде пример д-р Робева.

Непрекъснатото използване на анаболи може да насърчи тялото да спре да произвежда собствен тестостерон. Разговорни названия като фитнес бонбони и помпи създават усещането за нещо безобидно. При екстремна употреба обаче се появява риск от зависимост и увреждания.

Един специфичен риск е ранната редовна употреба на стероиди - обикновено в търсене на атрактивен външен вид. Много често обаче сметката се плаща с упорито акне, което е вече нова категория в дерматологията - фитнес акне.

При деца от двата пола ефектът от ранното вземане на анаболи може да е видимо изоставане в ръста поради бързо калциране на костите. Момчетата пък може да се сдобият с женски гърди.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".