Антиевропейски настроения в медиите през май, свързани с евроизборите и търговската война САЩ-Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/7495985 www.24chasa.bg

С оглед на предстоящия Brexit и настроенията в Европа за трудната ситуация в ЕС, в медиите в България често се забелязват коментари, анализи и новини свързани с евентуално разпадане на съюза. Това показва мониторинг на българските медии през май.

Политологът Иван Кръстев обяснява промените и тенденциите в ЕС и прогнозира бъдещите проблеми в съюза. В интервю за Deutsche Welle Кръстев казва, че краят на сегашния ЕС идва. Кръстев споделя своето мнение и в анализ за френския вестник “Le Monde”. Според Кръстев Европа се страхува от бъдещето. Политологът е сигурен, че възможността за разпадане на ЕС е реална.

На същото мнение е и Гергана Паси - бивш министър на европейските въпроси в правителството на Сергей Станишев, който сега е лидер на Партията на европейските социалисти. „Днес Европа е много по-различна от преди. Сега тя съдържа хора и държави, които не се чуват. Видяхме мини-версия на тази липса на разбиране в Brexit ”, обяснява Гергана Паси.

За тази тенденция на негативно мнение сред хората за бъдещето на ЕС говори и Весела Чернева - директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика. Тя анализира проучване в 14 държави от Европейския съюз, което разглежда настроенията на европейците към изборите за Европейски парламент. „Много хора усещат, че нещата не вървят добре, а българите не са изключение”, обяснява Чернева в интервю за Българското национално радио.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също говори за проблемите в ЕС. "Ние не се обичаме един друг и загубихме нашето колективно либидо", казва Юнкер в интервю за германския Haldelsblatt, цитиран от Politico и Guardian, както и в български медии.

Юнкер също така обяснява, че в ЕС става все по-трудно да бъдат убедени хората в аргументите срещу популизма.

През май всички медии в България бяха изключително фокусирани върху изборите за Европейски парламент, проведени на 26 май. В повечето от медиите има коментари и интервюта на политици и експерти, които не подкрепят политиката на ЕС и изразяват своето отрицателно мнение.

Волен Сидеров - лидер на националистическата партия “Атака”, обяснява по време на среща на Групата за приятелство България-Русия в българския парламент, че има проблеми между ЕС и България заради санкциите срещу Русия. България трябва да бъде по-смела в своите решения и да изясни пред Брюксел, че страната ни губи икономически от анти-руските санкции, заявява Сидеров.

Лидерът на Партията на европейските социалисти и кандидат за Европейския парламент, подкрепен от опозиционната в България БСП (Българската социалистическа партия) Сергей Станишев критикува решенията на Европейската народна партия. Станишев обяснява, че има огромна злоупотреба с фондовете на ЕС и това е скандално.

Бившият вицепремиер на сегашното правителство на България Валери Симеонов, който е и лидер на националистическата политическа партия "Национален фронт за спасение на България" и кандидат за член на Европейския парламент, казва в интервю за NOVA, че политиката на ЕС не е добра за България. Той обяснява, че регламентите на ЕС поставят България в неизгодно положение и че ЕС е под непрекъснат външен натиск, който влияе зле на жителите му.

Българският президент Румен Радев, който е подкрепян от Българската социалистическа партия, също обикновено изразява своето мнение срещу политиките на ЕС. На среща с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас Радев обяснява, че ЕС се нуждае от по-ефективни и работещи механизми, за да отговори на настоящите предизвикателства.

Стефан Тафров - кандидат за член на Европейския парламент от партията "Демократична България", също дава критично мнение за ЕС в интервю за НОВА. Той смята, че ЕС е в криза. Според Тафров възходът на националистическите партии, които стават все по-популярни в ЕС, е следствие от намесата на Русия в политиката на ЕС.

Най-често срещаната международна икономическа тема в българските медии през май е за търговската политика на Доналд Тръмп срещу Китай и за санкциите, които американският президент използва срещу азиатската страна. Повечето български медии ежедневно публикуват новини и анализи.

24 chasa.bg публикува анализи от "Франс прес" за китайско-американската търговска война. Авторът - Виржини Монте, критикува политиката на Тръмп и споделя мнението, че всъщност американският народ ще плати цената за икономическите санкции срещу Китай.

Кристин Лагард - председател на Международния валутен фонд - също споделя опасенията относно напрежението между САЩ и Китай. Лагард предупреждава, че ако изострянето на търговския спор между Пекин и Вашингтон продължи, това ще застраши световната икономика.

В investor.bg е публикувана преводна статия от експерта Дан Копф, написана за икономичното издание “Кварц”, който се опитва да обясни проблемите в САЩ, предизвикани от репресивната политика срещу Китай. Копф изтъква, че за внасяните стоки, на които са наложени мита, налозите се плащат от вносителя, а не от износителя. Това означава, казва Копф, че китайските компании не губят от този вид държавни приходи, за разлика от американските компании.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България