Гинко билоба – лечебната сила на свещеното дърво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7506590 www.24chasa.bg

Екстрактът от листата на гинко билоба има сложен химически състав, в който влизат

повече от 40 биологично активни съставки.

Гинко билоба е единственото от известните на науката растения, съдържащо специфичните вещества гинколиди, които повишават еластичността на стените на кръвоносните съдове в главния мозък и допринасят за разширяване на съдовете. В резултат мозъкът се снабдява по-добре с кислород и хранителни вещества, а така също по-бързо се освобождава от шлаките. Това е особено важно в напреднала възраст, когато кръвоснабдяването на мозъка съществено се влошава.

В Китай лечебните свойства на гинко билоба били описани още 2800 години пр.н.е.

Още тогава растението заемало видно място в медицината и показанията за неговата употреба били предимно бронхиална астма, белодробни заболявания, рани, измръзване. В наше време гинко билоба, също както и женшенът, е основен елемент в традиционната китайска медицина.

Уникалните лечебни свойства на гинко започнали да се разкриват пред учените след 60-те години на ХХ в. Първите медицински изследвания на гинко билоба, проведени от европейски и американски учени, показали неговата изключителна перспективност при лечението на редица хронични съдови заболявания, след което проучванията в Америка, в Европа, както и в самата Япония, започнали да се разрастват като търкаляща се снежна топка. Ефективността на гинко билобата при редица заболявания станала причина за истински научен бум, в частност в Германия и във Франция, където милиони хора започнали да се лекуват с азиатския пришълец. Днес в САЩ различните препарати на основата на гинко билоба са сред петте най-продавани лекарствени средства.

Неотдавна била открита още една уникална особеност на гинко билоба –

добавките от това растение подобряват капилярното кръвообращение.

Нарушенията на движението на кръвта в най-малките съдове – капилярите, води до недостатъчно подхранване на тъканите, непълно отстраняване от тях на продуктите от обмяната и, следователно, до нарушение на дейността на съответните органи. Например недостатъчното кръвообращение в главния мозък предизвиква световъртеж, отслабване на паметта; нарушението на кръвообращението в тъканите на окото води до развитие на катаракта, а нарушението на сърдечното кръвообращение предизвиква стенокардия. В листата на гинко билоба има вещества, които нормализират капилярния кръвоток, защитавайки тъканите от увреждане, и съединения, стимулиращи дейността на сърцето и подобряващи дълбокото дишане. За сметка на подобряването на капилярния кръвоток, се променя общото състояние на организма и човек се чувства обновен. Особено видимо е това при старите хора, при които значителна част от проблемите са предизвикани от нарушения на капилярния кръвоток. Гинко билоба преустановява прогресирането на атеросклеротичните изменения в съдовата система, отстранява нарушенията на съня при възрастните хора, при които обикновените сънотворни препарати и успокоителни средства повишават нервността.

Немски учени открили, че

в листата на гинко билоба се съдържа активен антиоксидантен комплекс.

Той защитава липидите, съдържащи се в обвивките на нервните клетки, от разрушителното действие на свободните радикали. Ето защо екстрактът от гинко билоба е приеман от болните с нарушения на паметта, както и при силно главоболие, при „Алцхаймер“ и др.

Клинични изследвания потвърдили ефективността на препаратите с гинко билоба и при остри и хронични хемороиди. Екстрактите от семената и листата на гинко снемат болката и сърбежа, спират кръвотечението.

В последните години учените откриват все по-нови способности на биодобавките с гинко билоба – те например сдържат развитието на метастази при злокачествени тумори, а така също възпрепятстват образуването на тромби. Не е изключено в близко бъдеще към тези свойства да се добавят нови, все още неоткрити.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885 922 821.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.