Оперира ли се мозъчен кръвоизлив?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7515276 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Може да има излив на кръв между обвивките на мозъка, предизвикан от спукване на аневризма (разширен кръвоносен съд). Относителният дял на този вид спонтаннен субарахноиден кръвоизлив е около 10% от всички инсулти. Това е драматично състояние, което предизвиква верига от ранни и късни реакции. От тях зависи протичането и изхода от заболяването.

Най-честа причина за спукването на разширения кръвоносен съд е рязко вдигане на кръвното налягане при физическо усилие или при психическо напрежение. Започва силно главоболие, което болните описват като "удар с чук" по главата.Често има и гадене или повръщане, както и т.нар. количествени нарушения на съзнанието от замаяност и сънливост до кома. Това косвено определя тежестта на кръвоизлива. Не са редки и епилептични припадъци.

Диагнозата се поставя с томограф. При необходимост да се уточни давността на кръвоизлива при нормална томографска находка или наличие на възпалителна менингеална компонента, се прави лумбална пункция и се изследва ликворът (гръбначномозъчната течност). Там най-често се излива кръвта от разкъсания съд. В първите 24-48 часа се прави мозъчна ангиография (изобразяване на кръвоносните съдове с контрастна материя), за да се установят точното място на променения съд и видът му.

При откриване на аневризма се пристъпва към ранно оперативно лечение. В зависимост от състоянието на болния и се клипсира (защипва) кървящият съд или той се запълва чрез специални неоперативни методи. С това завършва лечението, и болният може да се изпише в почти пълно здраве.

Целия отговор четете на 24zdrave.bg/Article/7374461

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.