Оперира ли се мозъчен кръвоизлив?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7515276 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Може да има излив на кръв между обвивките на мозъка, предизвикан от спукване на аневризма (разширен кръвоносен съд). Относителният дял на този вид спонтаннен субарахноиден кръвоизлив е около 10% от всички инсулти. Това е драматично състояние, което предизвиква верига от ранни и късни реакции. От тях зависи протичането и изхода от заболяването.

Най-честа причина за спукването на разширения кръвоносен съд е рязко вдигане на кръвното налягане при физическо усилие или при психическо напрежение. Започва силно главоболие, което болните описват като "удар с чук" по главата.Често има и гадене или повръщане, както и т.нар. количествени нарушения на съзнанието от замаяност и сънливост до кома. Това косвено определя тежестта на кръвоизлива. Не са редки и епилептични припадъци.

Диагнозата се поставя с томограф. При необходимост да се уточни давността на кръвоизлива при нормална томографска находка или наличие на възпалителна менингеална компонента, се прави лумбална пункция и се изследва ликворът (гръбначномозъчната течност). Там най-често се излива кръвта от разкъсания съд. В първите 24-48 часа се прави мозъчна ангиография (изобразяване на кръвоносните съдове с контрастна материя), за да се установят точното място на променения съд и видът му.

При откриване на аневризма се пристъпва към ранно оперативно лечение. В зависимост от състоянието на болния и се клипсира (защипва) кървящият съд или той се запълва чрез специални неоперативни методи. С това завършва лечението, и болният може да се изпише в почти пълно здраве.

Целия отговор четете на 24zdrave.bg/Article/7374461