Личат ли по кожата болни черен дроб и стомах?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7520321 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Кожата реагира при много заболявания, включително на стомашно-чревния тракт и при жлъчно-чернодробни болести.

Понякога при хеликобактер-положителни тежко изразени гастрити или гастродуоденити се получават червени петнисти обриви по различни участъци от тялото. При автоимунни заболявания и наличие на атрофичен гастрит обривите допълват клиничната картина. При ракови страдания на гастроинтестиналната система или при други хормонпродуциращи тумори се появява т.нар. паранеоплазия: кожни обриви - макулопапулозни - червеникаво-лилав оттенък по цялото тяло и много често сърбящи.

Тук не би трябвало да се включват алергичните екземи, явили се при лечение на трудно зарастващи язви.

При състояние на запушен жлъчен проход се получава механична жълтеница. Освен пожълтяването в тези случаи се наблюдават обриви и корички от дразненето на жлъчните соли върху кожата и разчесването.

Особено тежките форми на хроничния улцерозен колит се съпътстват от кожни хеморагични (с кръвоизливи) и папулозни обриви - като елемент на общото автоимунно възпаление.

При чернодробна патология кожните изяви могат да предшестват, да съпътстват или последват чернодробната болест.

При хронични хепатити и чернодробна цироза се явяват така наречените съдови звезди. Може да се видят и петехии и екхимози (подкожни точковидни и петнисти кръвоизливчета) - резултат от нарушеното съсирване при тези заболявания. Те представляват червеникаво-лилави пръснати дребни точици или петънца.

Лошата белтъчно-синтетична функция при чернодробна недостатъчност освен останалите клинични белези (на хипопротеинемия) се изявява и с атрофични и атонични рани по трудно оросяваните с кръв зони.

Целия отговор четеете на https://www.24zdrave.bg/Article/ 7374840

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа