Симптом - болка в ушите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7523591 www.24chasa.bg

Възпаленията в ушите могат да бъдат сериозни. Те протичат най-често със силна болка, гноетечение, понякога и ограничаване на слуха. Получават се в резултат на инфекции в средното или външното ухо. Тези две структури са разделени от тъпанчевата мембрана. Причините, които могат да доведат до подобни проблеми, са различни при двете от тях. Значение имат не само навиците, поведението, но също и възрастта. Ето някои от факторите, предизвикващи болки в ушите.

Инфекции на гърлото

Острото възпаление на средното ухо най-често става вследствие на бактериална или вирусна инфекция на гърлото. Евстахиевата тръба е орган, който служи за връзка между средното ухо и гърлото. При ангини и фарингити по нея могат да се изкачат и болестотворни микроби и да достигнат до средното ухо. Натрупването на гной и кръв в тази ограничена структура е свързано с интензивни и болезнени усещания. В рамките на няколко дни до седмица тъпанчето може и да се пукне от повишеното налягане. От ухото ни тече гной, болката е непоносима, а слухът ни е намалял до липсващ. Състоянието може да премине от само себе си, но това става по-рядко. В повечето случаи при нелечение хронифицира. Терапията се състои в активно и навременно прилагане на антибиотици не само за гърлото, но и за ухото. Промените са обратими.

Внезапни промени в атмосферното налягане

Евстахиевата тръба се свързва и със задната част на носа, като по този начин изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Не случайно при преминаване от ниско към високо надморско равнище или обратно запушваме носа си и се опитваме да увеличим налягането, както при кихане. Трябва да се отбележи, че някои хора са по-податливи на подобни проблеми, отколкото други, което ги прави и по-уязвими спрямо инфекции на ушите.

Алергия

Алергични реакции могат да се предизвикат и при попадане на химически и други вредни частици в средното ухо през евстахиевата тръба. Подобни ситуации са възпаления на средното ухо, получени от препарати за почистване на басейни за плуване. При гной от ухото къпането и миенето на ушите трябва да се извършват твърде внимателно, да се използват специални дезинфектантни разтвори. Най-подходящо е да се консултирате с ото-рино-ларинголог или т.нар. доктор уши-нос-гърло. Някои отити изискват повишени грижи, а други дори и оперативна намеса. Преценката се извършва от въпросния специалист.

Целия отговор четете на 24zdrave.bg/Article/7390486

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и