Безкръвните операции стават златен стандарт в лечението на чернодробни заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7555098 www.24chasa.bg
ПРОФ. НИКОЛА ВЛАДОВ СНИМКА: Десислава Кулелиева

Нови операционни зали във ВМА позволяват на лекарите да гонят нови върхове в медицината

Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в редица области на хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на чернодробни и панкреатични заболявания, където скоро това ще се превърне в златен стандарт.

“Времето на грандиозните чернодробни и панкреатични операции отмина. Бъдещето е в лапароскопската хирургия. Тя също има граници и лимити, но когато се работят болшинството операции по този начин, лимитите намаляват”, казва проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Сред често срещаните

заболявания,

които вече се

лекуват по този

начин, са

жлъчно-каменна

болест, хиатални

хернии, тумори

на черния дроб, панкреаса, както и на дебелото и правото черво, като този метод позволява да се съхрани ректумът за разлика от отворената операция.

“Дори рецидивни хернии, които са оперирани отворено, е възможно да се направят лапароскопски. Невинаги, разбира се, но в повечето случаи. Отделно, друго нещо, което също се разработва тук, във ВМА, от нашите екипи в Клиниката по коремна хирургия, завеждана от доц. Ивелин Такоров, е прилагане на лапароскопската хирургия при отстраняване на ретроперитонеални тумори. (Това е зоната, намираща се между мускулите, образуващи поясната област и задната повърхност на коремната кухина. Там се намират бъбреците, уретерите, коремната част на аортата, както и много нерви, отговарящи за сетивната и двигателната функции на долните крайници, малкия таз и половите органи, б.а.) Това са много авангардни подходи в лечението на заболяванията, които изцяло сменят философията на модерната медицина и са нейното бъдеще”, допълва проф. Владов. 

Тези иновативни техники специалистите от ВМА предават и на свои колеги от чужбина, предимно Хърватия и Босна и Херцеговина, тъй като болницата е единственият референтен център по чернодробно-панкреатична хирургия в Югоизточна Европа. От края на миналата година в болницата се провеждат двудневни обучения, на които се обясняват детайлите и особеностите на тази хирургия. Досега са проведени 4 обучения, като такива се организират и за български лекари.

За още по-успешното прилагане, усъвършенстване и въвеждане на всички нови хирургични методи преди месец във ВМА бяха открити и изцяло ремонтирани и обновени операционни зали на световно ниво.

Това са две модерни зали, в които могат да се ретранслират образи от операционната към различни места и най-вече в салоните, където се провеждат обучения и уъркшопи. Така могат да се правят демонстрации на живо, което е от изключително важно значение. Прощъпулникът на новата техника ще бъде наесен.

“Още през ноември предстои такъв курс, в който ще се правят живи демонстрации от двама световно признати специалисти в лапароскопската чернодробна хирургия - професорите Собран и Ким”, обяснява проф. Владов.

“Цялата апаратура в залите е подредена на специални стойки, които могат да се местят спрямо различните операции. Това дава много големи възможности за нас да работим всякакъв вид хирургия - както лапароскопска, така и отворена, при това по най-модерен и съвременен начин”, казва специалистът по чернодробно-панкреатична и жлъчна хирургия. 

Друго основно предимство на операционните зали е, че са със специални покрития и специални метални панели, които могат да се сменят и поставят изключително бързо и лесно и които са с антибактериално покритие. Това създава условия както за лесна реконструкция при нужда, така и за отделяне от околната среда с цел да се предпазват пациентите от инфекции, особено тези, които са обект на чернодробна трансплантация. Вътреболничните инфекции са проблем, с който се борят лечебните заведения в цял свят.

“Така че тези две зали са абсолютно навременни и на място в контекста на нашата дейност. С тях няма граници за нас”, категоричен е проф. Владов и разкри пред “24 часа” “тайната сила”, която го подтиква към постигане на нови върхове в медицината: “В едната от новите ни операционни зала има панел на връх Тодорка. Това символизира нашия стремеж към върховете в медицината”.  

Пример за това е и последната трансплантация, направена във ВМА. През април проф. Владов и екипът му

извършиха за

първи път рядка

не само у нас, но

и по света

трансплантация

на черен дроб Нетипичното при нея е, че реципиент и донор са с различна кръвна група.

“Така се случиха нещата, че трябваше по спешност да трансплантираме, тъй като не знаехме дали ще се намери черен дроб за пациента ни. Той е с кръвна група А, доколкото си спомням, и му присадихме черен дроб с кръвна група 0. Това е все едно на пациент с кръвна група А да се прелее кръв с кръвна група 0. Слава богу, за голяма радост всичко мина без проблеми и пациентът отдавна си е вкъщи”, обясни проф. Владов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана