Децата на пряко слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7556677 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден от началото на топлинните вълни спасява деца с прегряване до 43 градуса телесна температура. От няколко години и у нас вече се среща трагичният феномен на починали в паркирана кола, предупреждава лекарката. 

Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути на пряко слънце, препоръча педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева.

Костите на черепа в ранното детство са все още тънки, косата - също, а организмът е с неукрепнала терморегулация. Подценяването на жегата и слънчевото греене всеки ден от началото на топлите вълни “води” прегрели деца в спешната болница, някои с температура 43 градуса.

В последните години има и случаи на починали в паркирана кола. Моля, напомнете, че в пек за кратко време ламарините нагряват купето над 50 градуса и го превръщат във фурна, призова д-р Цочева. Тя предупреди, че парадоксалното спиране на потенето при прегрели деца е сигнал за опасния за малките топлинен удар. 

Потенето е естествената охладителна система на човека. Когато във вътрешността на тялото температурата се качи, а това става бързо при висока околна температура, организмът пренасочва повече кръв към кожата с цел да охлади вътрешните органи. С отделянето на пот температурата се регулира. Но идеално замисленият от природата процес буксува, когато течностите в тялото намалеят до критично ниво.

При децата дехидратацията настъпва изключително бързо поради все още несъвършените механизми на терморегулация, обясни д-р Цочева. Освен това процентното съдържание на вода в детското тяло трябва да е по-високо, отколкото при възрастния, а в същото време площта му спрямо теглото е по-неизгодна по отношение на загубата на течности.

Когато потта се изпарява от кожата, изтегля топлина и човек се охлажда. Ако процесът блокира, например поради обезводняване или голяма въздушна влажност, която саботира изпаряването, настъпва топлинно изтощение, претопляне. Следващите степени са топлинен удар или слънчев удар, но това са различни състояния в зависимост от директната причина за претоплянето.

За да не се стигне до инцидент с детето в горещините, д-р Цочева препоръчва:

- Извеждайте малките деца навън сутрин до 10 ч и следобед след 17 ч. В дните по време на горещи вълни - температурата на въздуха е над 30 градуса, е по-добре бебетата да са вкъщи в прохладни помещения целодневно. 

- Летният гардероб да осигурява прохлада - един кат свободни дрехи от естествени незапарващи материи. Задължително - слънчеви очила и шапка с широка периферия. Главата прегрява, ако кръвообращението е недостатъчно, за да “изнесе” излишната топлина, а потокът рязко намалява при обезводняване. Бебетата са изложени на особен допълнителен риск от почти директно загряване, тъй като черепът им е все още много тънък и в същото време не получават почти никаква защита от фините косъмчета по главата.

- Носете винаги шише с вода и подканяйте детето да пие - то усеща жаждата чак при започнала дехидратация. А дори течностите в тялото му да намалеят с 1-2% от нормалното, организмът изпитва недостиг. През лятото при спазване на всички хигиенни мерки за охлаждане във възрастта 1,5-3 г. е необходимо децата да пият по около 1 л на ден. Мярката е условна и зависи от множество фактори, точен практически ориентир е дали трябва да сменяте памперсите обичайно често.

- По възможност винаги предпочитайте шарена сянка. Не стойте с малките деца повече от 10 минути на слънце, по-продължителният престой изтощава топлинно детето. 

- Не оставяйте никога  детето в паркирана кола, дори да искате само да отскочите за минути до магазина. Опашка, инцидент или нещо друго може да ви забави и детето да получи топлинен удар. В купето температурата бързо се качва и над 50 градуса. При температури на въздуха около 30-те дори открехнат прозорец не компенсира напичането на ламарините.

- Ако в топли дни детето стане вяло, има пориви на гадене, сърцебиене и особено ако вдига температура без друго обяснение - това е сигнал за претопляне. Давайте да пие, разсъблечете го, занесете го на по-хладно място, консултирайте са с педиатъра му какво още да предприемете. За топлинен удар при деца говори температура 41 и повече градуси, критичната граница за юношите и възрастните е около 40. Парадоксално спиране на потенето при прегряване е знак, че детето е в сериозен риск - викайте лекар или направо тръгвайте към спешно отделение. Сухата кожа при силно прегряване е неочакван от повечето хора ефект на изключването на “релето” на естествената терморегулация.

- Под лъчите децата са изложени на риск от слънчево изгаряне на кожата - тънка и нежна при малките деца, и сериозно неблагополучие за цялото тяло - слънчев удар. Топлинният удар е резултат от прекомерно излагане на топлина, независимо дали сте на слънце, на сянка или на закрито. А слънчевият удар е причинен от прекомерното въздействие на слънчевата радиация. Не забравяйте, че част от лъчите преминават дори през тъкани.