Храните с високо съдържание на фибри защитават бременните от високо кръвно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7559628 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ново изследване показва, че богатият на фибри хранителен режим, включващ зеленчуци и пълнозърнести храни, може да помогне на бременните да избягнат опасно повишаване на кръвното налягане, съобщи ЮПИ.

Става въпрос за често срещано усложнение, наречено прееклампсия. То се характеризира с повишаване на кръвното налягане, белтък в урината и отоци у бременните. Прееклампсията влияе също върху развитието на имунната система на фетуса в утробата и може да увеличи риска от алергии за детето и от автоимунни болести по-късно през живота му, предава БТА.

Австралийско изследване обаче навежда на мисълта, че промяна в хранителния режим може да намали риска от прееклампсия за бременните. В рамките на изследването е установено, че ниските нива на ацетатите - съставки, произведени от чревната микрофлора у бременните при поглъщането на фибри, увеличават вероятността от прееклампсия, но ферментацията на фибри в червата ги повишава. "Чревната микрофлора у бъдещата майка и хранителният режим изглежда са от решаващо значение за здравословната бременност - заяви ръководителят на изследването Ралф Нейнан от университета в Сидни. - Следването на препоръките да се консумират повече зеленчуци и да се яде по-малко може да е най-ефикасната първоначална стратегия за избягване на прееклампсия."

Учените констатирали също, че прееклампсията влияе върху развитието на важен орган на имунната система на фетуса - тимуса. Фетусите у засегнатите от прееклампсия бременни са с по-малки тимуси в сравнение с тези при здравословните бременности.

Авторите на изследването заключили, че количеството на произведените от тимуса имунни клетки (Т-клетки), особено на свързаните с превенция на алергии и автоимунни болести, е по-малко дори у 4-годишни деца, чиито майки са били засегнати от прееклампсия.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",