Болката от кои болести се усилва сутрин и от кои - вечер

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7571166 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ако ви се струва, че сте по-чувствителни към болката в определени часове на деня или възпалението и главоболието ви се влошава точно когато се опитвате да заспите, това вероятно не е фантасмагория, родена от самовнушения. Доскоро академичната медицина гледаше с високомерие на един нов, а всъщност стар, колкото света, принцип за лечение - хрономедицината. Тя се базира на убеждението, че всяка болка си има предпочитано от нея време. Все повече изследвания показват, че чувствителността към болка и изострянето й следват 24-часов ритъм, какъвто има и всеки орган. Денонощният график на организма разговорно е популярен като вътрешен часовник, а научно се казва циркаден ритъм.

Цялото тяло работи съобразно вътрешния часовник, който се определя от цикъла ден и нощ - в светлата част на денонощието организмът произвежда хормоните, които ни поддържат бодри и будни, а като настане тъмнина - хормоните, които ни приспиват, за да се презаредим чрез активна почивка. Днес изкуствената светлина и модерният начин на живот - "градът не спи никога", в комбинация с други фактори променя донякъде биологичния принцип, но като цяло природният закон е в сила за всички хора, независимо че едни са сови, а други чучулиги.

Отделните клетки, включително невроните, могат да имат свой собствен часовник, който може да съответства или да противоречи на заложения модел на активност и почивка на тялото, показва ново проучване на американски невролози и неврохирурзи.

Затова животът е много по-сложен за хората с хронична болка, при които неприятните изживявания си имат индивидуален график, смята д-р Марк Буриш от катедрата по неврохирургия на медицинското училище в Хюстън. 

Сутрешната болка приоритетно мъчи хората с възпалителни заболявания, включително автоимунните като ревматоиден артрит и баналните инфекции като зъбобол. Докато страдащите от невропатична болка, учебникарски примери за която са постхерпетичната невралгия, диабетната невропатия и ракът, изкарват най-тежко вечерите и нощите.

Моделът на ескалация на болката в тъмните часове на денонощието, изглежда, е по-неблагоприятен. Най-малкото защото се нарушава сънят. Недоспиването става спусък на допълнителни здравни проблеми не само в областта на психиката и умствени дейности като концентрация, памет, бързина на реакцията, а и за чисто физическо изчерпване.

При здрави хора чувствителността при болка също се променя през целия ден.

За да разберем по-добре как изпитваме болка, група изследователи от Мичиганския и Нюйоркския университет пък са разработили математически модел за сигналите за болка и тяхното обработване в гръбначния мозък. Това може да е основа за различен начин на лечение, който отчита днешните колебания в болката - хронотерапия. Този подход е използван вече с успех при ревматоиден артрит и като начин да се оптимизира ефектът от медикаментите за кръвно или при химиотерапия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца