Болката от кои болести се усилва сутрин и от кои - вечер

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7571166 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ако ви се струва, че сте по-чувствителни към болката в определени часове на деня или възпалението и главоболието ви се влошава точно когато се опитвате да заспите, това вероятно не е фантасмагория, родена от самовнушения. Доскоро академичната медицина гледаше с високомерие на един нов, а всъщност стар, колкото света, принцип за лечение - хрономедицината. Тя се базира на убеждението, че всяка болка си има предпочитано от нея време. Все повече изследвания показват, че чувствителността към болка и изострянето й следват 24-часов ритъм, какъвто има и всеки орган. Денонощният график на организма разговорно е популярен като вътрешен часовник, а научно се казва циркаден ритъм.

Цялото тяло работи съобразно вътрешния часовник, който се определя от цикъла ден и нощ - в светлата част на денонощието организмът произвежда хормоните, които ни поддържат бодри и будни, а като настане тъмнина - хормоните, които ни приспиват, за да се презаредим чрез активна почивка. Днес изкуствената светлина и модерният начин на живот - "градът не спи никога", в комбинация с други фактори променя донякъде биологичния принцип, но като цяло природният закон е в сила за всички хора, независимо че едни са сови, а други чучулиги.

Отделните клетки, включително невроните, могат да имат свой собствен часовник, който може да съответства или да противоречи на заложения модел на активност и почивка на тялото, показва ново проучване на американски невролози и неврохирурзи.

Затова животът е много по-сложен за хората с хронична болка, при които неприятните изживявания си имат индивидуален график, смята д-р Марк Буриш от катедрата по неврохирургия на медицинското училище в Хюстън. 

Сутрешната болка приоритетно мъчи хората с възпалителни заболявания, включително автоимунните като ревматоиден артрит и баналните инфекции като зъбобол. Докато страдащите от невропатична болка, учебникарски примери за която са постхерпетичната невралгия, диабетната невропатия и ракът, изкарват най-тежко вечерите и нощите.

Моделът на ескалация на болката в тъмните часове на денонощието, изглежда, е по-неблагоприятен. Най-малкото защото се нарушава сънят. Недоспиването става спусък на допълнителни здравни проблеми не само в областта на психиката и умствени дейности като концентрация, памет, бързина на реакцията, а и за чисто физическо изчерпване.

При здрави хора чувствителността при болка също се променя през целия ден.

За да разберем по-добре как изпитваме болка, група изследователи от Мичиганския и Нюйоркския университет пък са разработили математически модел за сигналите за болка и тяхното обработване в гръбначния мозък. Това може да е основа за различен начин на лечение, който отчита днешните колебания в болката - хронотерапия. Този подход е използван вече с успех при ревматоиден артрит и като начин да се оптимизира ефектът от медикаментите за кръвно или при химиотерапия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Морални и духовни инвалиди отново осакатяват сина и изрязват бастуна му, на който се подпира. Без него ръцете на Пенчо изглеждат необичайно кръстосани. Това е поредната вандалщина над композицията на Георги Чапкънов.

Ники Кънчев подари картина на Брайън Адамс. Изпълнителят развълнува преди ден почитателите си с концерт в Пловдив, а сред гостите е водещият, който остава изключително вдъхновен от Адамс. След финала на шоуто Кънчев дарява певеца с картина. "Имах удоволствието отново да му стисна ръката преди концерта.

9-годишният мочок Веско ще има нов дом в парка за танцуващи мечки "Белица". Веско е живял 8 г. в Столичния зоопарк. Животното има поведенчески и физически отклонения - слабичко е, леко прегърбено и не се знае на този етап дали това е генетичен проблем. Мечокът е роден преди 9 г. във Варненския зоопарк,