Търси се: 69 000 с хепатит С, които не подозират

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7572966 www.24chasa.bg

Безплатно изследване извършва до края на август столичната университетска болница "Свети Иван Рилски". Лекари искат тестуването да влезе в профилактичния пакет и приемане на национална програма за вирусните хепатити.

Хората все още смятат за чума на века СПИН, но от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а като последица от заразяване с ХИВ - 700 000 души и в следващите години числото бързо ще намалява чрез навлизането на нови терапии, които го превръщат от смъртоносно в хронично заболяване.

Огромни недостатъчно използвани възможности има и за хората с вирусни хепатити. Почти половината в стряскащата статистика на починалите са инфектираните с вируса на хепатит С, а той вече може да бъде изчистен.

Вирусът е коварен - може да руши безсимптомно черния дроб десетилетия и

да се “издаде”

в късния си

стадий с

фиброза, цироза

или направо с

чернодробен рак

От няколко години има революционно успешни терапии, които изчистват вируса при над 98-99%. Проблемът вече не е в лечението, а в откриването на заразените и навременното им включване в терапия. У нас има около 69 хиляди българи, които не знаят, че реално са пациенти, и колкото по-рано бъдат открити, толкова по-бързо ще напреднем в целта за елиминиране на заболяването. Това съобщи хепатологът от софийската университетска болница “Свети Иван Рилски” проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология. 

Въпреки че съвременната безинтерферонова терапия, която действа върху вируса, показва успеваемост при 99,4% и се покрива изцяло от Националната здравноосигурителна каса, средно за година от хепатит С се лекуват едва около 1200 души. Според Световната здравна организация трябва да са поне 5000 на година, за да се спре разпространението на заболяването в България.

Лечението с новите препарати е скъпо, но благодарение на отстъпки в цените от фирмите производителки всички пациенти, подходящи за терапиите, се лекуват.

Само 22-ма от 3500 преминали терапия са показали резистентност и кандидатстват за повторно лечение, този път с разрешен от април тази година нов пангенотипен медикамент за неотговорилите на другите терапии пациенти, обясни д-р Елена Тотева - експерт по хепатитите в НЗОК. Реално у нас са достъпни всички ефективни терапии, а догодина се очаква да влезе още един нов пангенотипен препарат.

Основна причина за огромния пул “скрити” пациенти е, че тестуването за болестта не е включено в годишните профилактични изследвания, които се поемат от НЗОК, а хората без оплаквания не знаят за болестта си или подценяват потенциала й да убива. Шанс за ранен скрининг сега е човек сам да реши да се изследва в лаборатория срещу 15-20 лв.

До края на август болница “Св. Иван Рилски” ще извършва безплатно изследване на всички желаещи от 34 до 69 г. На носители на вируса ще бъде осигурена безплатна консултация в болницата и индивидуален план за терапия. Това са хора, за които има вероятност да са заразени, тъй като са

оперирани или

кръвопреливане

във време, в

което не сме

знаела изобщо за

съществуването

на вируса

на хепатит С,

обясни проф. Антонов.

Хепатолозите от работна група за изработване на проект за национална програма за на вирусните хепатити настояват тестуването за рисковите групи да влезе в профилактичния пакет.

Програмата трябва да е готова до есента и да създаде реални условия за ликвидиране на хепатит С и ограничаване на останалите видове на инфекцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят