Безопасно ли е да се яде месо от заразените свине?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7576898 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Агенцията за безопасност на храните отговаря: Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете. 

Обаче има принципно правило за свинското: срещу тении, трихинели, токсоплазми печеното да е достигнало 71-77 градуса вътре.

Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете (АЧС). Месни продукти, включително луканки и сурово-сушени колбаси не представляват риск за здравето на хората.

Месо и месни продукти с вируса на АЧС, които не са преминали термична преработка, могат обаче да разпространят заболяването сред възприемчивите животни. Всички мерки, които Българската агенция за безопасност на храните налага, са във връзка с предотвратяване и ограничаване на разпространение на заболяването. В тази връзка термичната кулинарна обработка на месото като пържене, печене или задушаване служи за прекъсване на веригата за вероятното разпространяване на заболяването.

Това отговори Българската агенция за безопасност на храните на въпросите на в. “24 часа”, свързани с колебанията на гражданите дали свинското месо е безусловно годно за консумация, дори да е добито от свине, които са били съмнителни за заболяването, или дори има данни, че са били заразени с вируса.

Въпреки че някои религии като исляма и юдаизма не допускат яденето на свинско, то е най-често консумираното червено месо в световен мащаб. Това го прави и най-проучваната месна храна за рискове от пренос на заболявания към човека и създаване на правила за кулинарна обработка.

Адекватно приготвеното свинско може да бъде полезна част от здравословното хранене. То е източник на висококачествен белтък, ефективен за растежа и поддържането на мускулната маса, дава на организма важното кръвотворно отлично усвоимо т.нар. хемово желязо.

Популярна хипотеза свързва холестерола и съдържанието на наситени мазнини в месото с повишен риск от сърдечни заболявания. Въпреки това холестеролът в храната има малък или никакъв ефект върху нивата на холестерола при в повечето хора (без фамилно предразположение за свръхпроизводство на холостерол) и много учени не го считат за здравословен проблем. Те смятат, че умерената консумация на постно свинско месо като част от здравословното хранене е малко вероятно да повиши риска от сърдечни заболявания. По-тревожно е, че контролирани проучвания отбелязват връзка между риска от червено месо и рака на дебелото черво особено за месо, приготвено при висока температура или вложено в колбаси с нитрити. Това е причината гастроентеролозите да призовават за ограничаване на свинското наред с меса от групата и на колбасите.

По отношение на готвенето на свинското специалистите по хранене препоръчват да се избягва консумацията на сурово или недостатъчно термично обработено месо. Рискът е в него да са останали живи ларви на тении, кръгли червеи, които причиняват трихинелоза, причинителите на токсоплазмозата и др.

У нас не е разпространена практика, но използването на термометър при готвенето на месо създава повече увереност, че се гарантира безопасност - особено за все още неопитни в кухнята. Температурата се мери във вътрешността на приготвяното цяло парче печено. Според най-презастраховащите препоръки топлината там трябва да е 77 градуса.

При варене на парчета практически ориентир е да са добили равномерен цвят на сготвено отвън и в сърцевината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца