Симптом - разсеяност

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7579585 www.24chasa.bg

Всеки човек понякога трудно се концентрира. Това се дължи на фактори от средата - шумове и други дразнения; проблеми от състоянието на организма - умора, стрес, недоспиване; както и евентуални заболявания. Възможно е да срещаме затруднения при фокусирането си и поради характера на самата работа. Ако заниманията ни са неприятни, монотонни или имаме усещането, че не можем да се справим с тях, по-лесно се разсейваме. Трябва ли да се притесняваме, когато сме разсеяни? Ето някои от основните причини:

Умора

Психическата и физическа умора са най-важен източник на разсейване. Поддържането на активното внимание изисква енергия. Когато тя се изчерпа дори частично, се намалява способността ни да се концентрираме. Най-доброто решение в такива ситуации е почивката. Трябва да се има предвид, че при дейността си нервните клетки натрупват вредни вещества, въглероден двуокис и други. Ако очистването от тях се затрудни по някакви причини, това може да влоши цялостното ни мислене и психично функциониран. Това е и смисълът на почивката. Първите признаци на нервно изтощение с натрупване на вредни метаболити е главоболието. След това се появяват раздразнителност, напрежение. Ако безсънието или изобщо липсата на почивка продължи и след този прагов период, е възможна появата на странни преживявания, включително халюцинации. Прекаляването с психостимуланти и енергийни напитки, за да стоим по-дълго време будни, също е изключително вредно. То може да доведе до още по-тежка умора след изчерпване на ефекта им. В крайна сметка не можем да излъжем организма си, както и да надскочим собствените си възможности.

Досадни занимания

Лесно се разсейваме и когато ни се налага да се занимаваме с неща по професионална или друга линия, които не обичаме, не харесваме или не се чувстваме уверени в тяхното изпълнение. Такава ситуация се получава при постъпване на нова работа, когато се хвърляме в нови предизвикателства и непозната за нас материя. Ставаме разсеяни и при твърде дългото практикуване на една и съща дейност. Рутината често унищожава интереса и тръпката. Това може да се превърне в сериозен проблем, защото прекалената самоувереност също може да доведе до грешки поради разсеяност. Отново най- правилното решение е добрата почивка.

Грижи

Понякога съзнанието ни може да се владее единствено от емоционални и други проблеми в семейството. Личните неприятности или неразрешими дилеми могат да доведат до сериозно разконцентриране. Толкова можем да бъдем обсебени от грижите си, че всичко друго да остане на заден план. Важно е да не се отдаваме на това си състояние за по-дълго време. Ако в рамките на няколко седмици продължаваме да сме все така разсеяни и не можем да се отърсим от грижите си, по-добре е да потърсим психологическа подкрепа и помощ.

Неврологични заболявания

Някои проблеми в централната нервна система могат да доведат до нарушения в способността за концентриране. Заболявания като болест на Паркинсон, множествена склероза, болест на Алцхаймер и други. При тях нарушенията в концентрацията предшестват проблеми с паметта. С влошаване на състоянието и напредване на болестта пристъпите на затруднения в концентрацията стават все по-чести и по-тежки. Застрашени са хора над 45-годишна възраст. Приемат се медикаменти като гинко билоба, омега-ненаситени, мастни киселини, необходими са и чести прегледи от психиатър.

Психиатрични проблеми

Депресията, тревожни разстройства, промяна на личността при епилепсия и други психични разстройства могат да доведат до проблеми с паметта и съсредоточаването. По принцип способността за поддържане на активното внимание е белег за психично здраве. Когато тя се наруши, е необходимо, първо, да си починем, после да си дадем сметка правилно ли сме избрали попрището, на което се изявяваме, и едва накрая да мислим за по-сериозни нарушения на телесното и психичното здраве.

Още здравословни съвети в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански