Ако искаме да се радваме на здрави и щастливи деца, трябва да работим първо върху своите емоции и страхове

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7581835 www.24chasa.bg
д-р Мария Василева - специалист по детски болести

Интервю с д-р Мария Василева, специалист по детски болести, магистър по психология и психопатология на развитието

Страховете на децата се внушават от родителите им и тяхното обкръжение, казва д-р Мария Василева. Ето какво още споделя психологът за детското развитие и за необходимостта от пренатална грижа.

- Какви грижи са необходими за бременната и от каква подкрепа се нуждае жената през този период?

- Нуждае се от партньор, който я обича и споделя с нея промените, насъпващи в организма й. Това е най-важното, за да може бременноста да протече гладко, без здравословни проблеми. Не случайно китайците казват: „Майката носи детето, а бащата носи майката и детето”. В някои племена, преди да зачене, жената трябва един месец да не изрича лоши думи и да ходи на пети, колкото се може по-малко да се докосва до земята. Нима това не е своеобразен вид детокс? Установено е, че е добре преди зачеване и двамата родители да направят „пречистване” – физическо, а също и психическо – с намаляване на стреса, релаксиращи почивки, пътувания. Важно е да водят по-природосъобразен живот, да намалят и спрат токсичните за организма „удоволствия” – алкохол, тютюнопушене, наркотици. Има една комбинация минерални соли за детоксикация, подходяща преди зачеване. Приемат се Шуслерови соли №6, 8, 9 и 10 – по 4 табл. от всяка сол дневно. Солите могат да бъдат и разтворени заедно в бутилка вода, която да се изпие бавно за целия ден. Провежда се за минимум 2 седмици, най-добре за период от 4 седмици.

Не забравяйте, че плодът се развива в утробата в една много ритмична среда, дори и когато майката спи. Ритъмът на тялото й се променя непрекъснато - променя се пулсът на сърцето й, дишането й, а денят прибавя и люлеещият се ритъм на тялото й при ходене. Много благоприятни и за бебето, и за майката са всички дейности, които удължават тези ритми – плуване, бавни танци, лека гимнастика или йога за бременни, чи-конг (древна китайска техника за освобождаване на жизнената енергия, която не е популярна у нас) и др. Те поддържат тялото на жената здраво и в добър тонус, особено необходим за раждането. Ритмите на майката и на семейството се отпечатват в плода като определено темпо, което ще ръководи и неговия бъдещ живот.

- Защо казваме „спокойна майка – здраво бебе”?

- В пренаталния си период детето се храни от любовта на майката, толкова колкото и от нейната кръв. Когато сме подложени на стрес, нашият организъм произвежда т. нар. „хормони на стреса”. При бременната тези хормони преминават през плацентата и обгръщат плода, като създават в него едно физиологично състояние, съответстващо на майчината емоция, но много по-силно, защото възрастният е развил по време на своето съществуване стратегии за защита, от които самото дете е напълно лишено. Така емоциите на бременната дават отражение върху физическото и психическото развитие на плода, а също и върху бъдещия живот на детето.

След раждането майките предават своите страхове на децата си. Когато не успяват да контролират своята тревожност и несигурност, те обричат децата си на нелесен живот с негативни емоции, които лесно могат да преминат в болестно състояние. Всеки педиатър има в практиката си по една дузина такива родители, които са непрекъснато притеснени дали детето е добре нахранено, дали правилно се грижат за него, няма ли здравословни проблеми. Те постоянно търсят лекарска консултация и се паникьосват, ако педиатърът отсъства или излезе в отпуск. Такива майки са изпаднали в състояние, наречено от психолозите „заучена безпомощност”. Те не искат да поемат цялата отговорност за децата си и се стремят да я споделят с лекаря. В повечето случаи те просто повтарят моделите на своите родители. Но е важно да знаете, че тази тревожност никак не е полезна за децата, които често са необосновано водени по консултации, подложени са на ненужни травматични изследвания, а някои и на безсмислени диети. Обикновено тревожните майки нямат доверие на партньора си или го подценяват. Подобно поведение е изтощително и за самите родители, и за децата, които в такава среда израстват плахи и нерешителни. Шуслеровите соли могат да са много полезни и в такава ситуация. При нервно напрежение, тревожност и трудно заспиване препоръчвам ежедневен прием на соли № 2 (сутрин), №5 (до обяд) и №7 (вечер), по 3 табл. от всяка сол. При страхове и нестабилно емоционално състояние, за още по-ефективно действие може да ги комбинирате с масаж с Шуслеров мехлем №5 - 2-3 пъти дневно се намазва областта на слънчевия сплит. Тази антистрес комбинация може да се прилага продължително време, месеци наред. Подходяща е и за тревожната майка, и за плашливото дете, включително в учебно време, когато децата често са изложени на хроничен стрес. Шуслеровите соли са прекрасно средство за грижа за здравето на бременни, кърмачета и малки деца. Информация за тях може да получите от много източници, но е най-добре да проведете и индивидуална консултация с Шуслеров терапевт.

- Как да се храни бъдещата майка, за да се чувства добре и да се радва на лека бременност?

- Храната трябва да е здрава, т.е да няма отрови и липси. Да е богата и да съдържа всички жизненонеобходими вещества и елементи. Да е ясен произходът й. Аз съм привърженик на консумацията на храни от нашите географски ширини, тъй като еволиционно нашият организъм се е нагодил към нея и разполагаме с подходящите ензими за усвояването й. А това е от значение и за намаляване на алергиите.

Бременната не трябва да яде „като за двама”, а да се храни бавно и с с удоволствие, така че да се наслади на вкуса и аромата, защото тези усещания се предават и на плода в утробата. Съответни молекули преминават в околоплодната течност и стимулират възприятията за обоняние и вкус на бебето. А това е началото на приобщаването на вашето дете към семейната кухня.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца