Селфи манията обявена за болест

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7582337 www.24chasa.bg
Психоложката Полина Василева Кадър: Би Ти Ви

Селфи манията е обявена за психиатрично заболяване в САЩ. Наблюдава се обсесивно поведение при тези деца, те не могат да спрат, липсва чувство за граница и се стига до дивиантно поведение - застрашават себе си.

Това обяви тази сутрин пред Би Ти Ви психоложката Полина Василева. Социалните мрежи предлагат лесна изява, затова селфи манията е така изкушаваща, обясни масовостта на явлението тя.

Ангажирани трябва да са родителите, обществото, цялата система, само личното поведение като пример може да спре опасната мания на екстремните селфита, каза още тя по повод случая със 17-годишното момче, загинало преди 3 дни при падане от изоставен строеж край Приморско при опит за екстремно селфи.

Когато емоционалните дупки се запълват с внимание отвън, се развива зависимост от събраните лайкове, но такова удовлетворение е само временно. Това прави прави явлението опасно.

Младите хора първо да търсят някаква обществено полезна дейност, съветва експертката. Когато си полезен за друг, винаги чувството на удовлетворение е трайно. Другото нещо е спорт - да, успехите са на база повече труд, но резултатите са тези, които наистина градят самочувствие, при това също наистина трайно. Това съветва психоложката на база и на личния си опит като майка. Спортът е дисциплина, там човек не излага живота си на риск, убедена е тя.