Смъртоносни гъбички се появили заради затоплянето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7585139 www.24chasa.bg

Смъртоносни гъбички може да застрашат скоро света благодарение на изменението на климата, твърди нов доклад на екип от университета “Джон Хопкинс” в Балтимор.

Като цяло хората са устойчиви на гъбични инфекции, защото тези организми не процъфтяват особено в топлина. Но с увеличаване на градусите навсякъде на планетата толерантността на гъбичките към по-високи температури расте и ги прави по-способни да заразяват хората.

Изследователите посочват като предвестник на драмата нововъзникващ гъбичен патоген - кандида аурис. Появява се за първи път при хората през 2009 г., като от генетично различни щамове боледуват хора на 3 континента.

Гъбичките от този вид по-лесно се адаптират към по-високи температури, обяснава пред mBio водещият изследовател д-р Артуро Касадевал. Екипът му допуска, че пътят на новите патогени до хората минава през птиците.

От 2016 г.в САЩ са регистрирани 685 потвърдени случая и 30 са приети за вероятни. Повече от 30% от хората с инвазивните кандида аурис инфекции умират според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Били основно хора в селски райони и резистентни към базови антимикотици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",

Част от бронзовата статуя на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Морални и духовни инвалиди отново осакатяват сина и изрязват бастуна му, на който се подпира. Без него ръцете на Пенчо изглеждат необичайно кръстосани. Това е поредната вандалщина над композицията на Георги Чапкънов.

Ники Кънчев подари картина на Брайън Адамс. Изпълнителят развълнува преди ден почитателите си с концерт в Пловдив, а сред гостите е водещият, който остава изключително вдъхновен от Адамс. След финала на шоуто Кънчев дарява певеца с картина. "Имах удоволствието отново да му стисна ръката преди концерта.