Грижата за бъбреците е грижа и за кръвното налягане

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7587049 www.24chasa.bg

Знаете ли, че има пряка връзка между здравето на бъбреците и високото кръвно налягане? Специалисти предупреждават, че възрастни хора с високо кръвно налягане и/или диабет развиват по-висок риск от поява на хронично бъбречно заболяване от всички останали. Вярно е и обратното – пациенти с увредени бъбреци неминуемо се сдобиват с проблеми с кръвното си налягане. Това е един порочен кръг.

Хроничните бъбречни заболявания са състояния, при които бъбреците са увредени и не могат да филтрират нормално кръвта. Поради това излишната течност и отпадъците от кръвта остават в тялото и могат да причинят куп други здравословни проблеми. Според статистиката 38% от случаите на хронични бъбречни заболявания у нас възникват на фона на захарен диабет, а 28% - на фона на хипертония. Освен това те са едни от най-скъпо струващите за лечение и едни от най-силно инвалидизиращите заболявания.

Профилактиката на тези болести е изключително предизвикателство и за медицината, тъй като първите два стадия от болестта преминават без симптоми. Затова поддръжката на здравето на бъбреците е от изключителна важност за всеки от нас.

Добрата новина е, че можете да направите много, за да предотвратите проблеми с бъбреците, включително да поддържате кръвното си налягане и кръвната захар под контрол.

В допълнение е важно управлението и на нивата на холестерола, тъй като това са основни рискови фактори за сърдечни заболявания и инсулт.

Съвети за поддържане на здрави бъбреци:

1. Хранете се здравословно

Приемайте възможно най-чиста храна, тъй като прекомерното количество токсини затруднява работата на бъбреците – те трябва да работят по-усърдно, за да ви изчистват от тях. Важно е да се откажете максимално от мазните храни, за да се предпазите от висок холестерол. Ако имате висок холестерол, бъбреците ви рано или късно ще пострадат.

2. Намалете хапчетата

По същата причина както и с храната, приемът на по-малко медикаменти ще улесни работата на вашите бъбреци. Те ще трябва да работят по-малко за премахване на излишните остатъци от тях в организма ви.

3. Ограничете солта

И децата знаят, че солта натоварва бъбреците. Има начина да намалите консумацията й – например като използвате повече ароматни свежи подправки.

4. Пийте достатъчно течности

Водата е необходима, защото чрез нея по-лесно изхвърляте токсините от организма си. Тоест помагате на работата на бъбреците.

5. Доверете се на правилните билки

Природата си знае работата. В нея ще открием всичко, което е необходимо за здравословния статус на тялото ни. За здрави бъбреци ви препоръчваме тази вълшебна комбинация от билки в комбинация със селен:

• Гръмотрън – билка, популярна с благотворното си влияние върху цялата отделителна система и най-вече върху отделителната функция на бъбреците.

• Листа от маслина – те (както и гръмотрънът) подпомагат естественото елиминиране на ненужни вещества и токсини.

• Селен – (а също и листата от маслина) защитава клетките на организма и бъбреците от оксидативен стрес

Не е необходимо да хуквате към полето. Едва ли по всяко време на годината може да намерите тези билки и те да са свежи и от район без замърсяване. Затова лесно може да ги приемете под формата на билков екстракт - новият продукт от серията Urinal® - Urinal®Nefro. Със всяка таблетка Urinal®Nefro ви осигурява висока контцентрация от тези полезни вещества. Освен това съдържа екстракт от благотворната за уринарния тракт американска червена боровинка и е обогатен с витамин В2. Затова само 1 таблетка дневно е напълно достатъчна за да поддържа правилната функция на вашите бъбреци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца