Имам упорит пърхот, с какво да се мия?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7587387 www.24chasa.bg

Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Пърхотът се дължи на възпаление на кожата в т.нар. себорейни области. Това е окосмената част на главата, лицето, гърдите и гърба. Нарича се и себореен дерматит.

Обикновено има наследствена склонност и се проявява с някои особености на кожата още в ранна възраст - подсичане, лющене на кожата на главата и др. В по-напреднала възраст в патогенезата на болестта играе роля микробът питироспорон овале. Затова терапията трябва да е с препарати срещу него като се действа и върху кожното възпаление.

Много от рекламираните на пазара препарати премахват пърхота чрез механичното му излющване, но не го лекуват. Тъй като кожата е възпалена, механичното и химическото й излющване с препарати на основата на салициловата киселина засилват възпалението и след веременното премахване на пърхота, той се увеличава много.

В народната медицина правилно се препоръчва лечение с недразнещи отвари от коприва и миене на главата с хума – химически неактивен материал. Вътрешно трябва да се приемат назначени от лекар медикаменти, които намаляват мастната секреция и убиват микроба.

Полезно е да се правят маски с яйце или косата да се мие с яйце. Така се запазва водно-липидният слой на кожата, който се разрушава от повечето шампоани.

Към всеки случай на пърхот се подхожда индивидуално, понеже може да е налице и някоя сериозна кожна болест като псориазис, за което е необходимо по-специално лечение.

Още отговори от специалисти четете в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане