При консервиране на месо през лятото бурканите да се варят 2 пъти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7597865 www.24chasa.bg

След бума на африканска чума рискът от ботулизъм заради неправилно съхранение на месото е голям, предупреждават вирусолозите

Вирусът на африканска чума по свинете не е опасен за хората, консумацията на заразено месо - също, успокоиха институциите още в началото, когато пламна епидемията.

Ситуацията обаче поражда необходимост здравите прасета да се заколят сега, преди да се заразят и те, и месото да се консервира. А това създава риск за хората по две причини.

“Първо, лятото е период, в който обикновено не се правят консерви с месо. Домашните прасета се колят през зимата, когато цялата подготовка на колене, обработка, обезкостяване, транжиране става навън и при ниска температура.

Горещото време навън е благоприятно за много бактерии и ако не се спазва добра хигиена при обработката, това повишава риска от ботулизъм при консумация на месото след това”, обръща внимание проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Причинители на ботулиновата болест (ботулизъм) са ботулиновите бактерии.

Те са широко разпространени в природата. Има ги в почвата, но и в храносмилателната система и червата на прасетата. Образуват се и в безкислородни условия, затова и консервираните буркани са добро място за тях. Освен това ботулиновите бактерии са от тези, които образуват спори - устойчиви структури, които ги пазят дори при неблагоприятни за тях условия.

“Затова обработката на месото изисква, когато се сложи в буркани, да се вари дълго време и 3 дена след първото варене да има второ.

Този процес е известен в микробиологията като тиндализация. Необходим е, защото

100-те градуса на

варене не убиват

спорите на

ботулиновите

бактерии

Тъй като няма как да се разбере дали има такива в бурканите, след варенето те трябва да се оставят на температура между 28 и 30 градуса за 2-3 дни, за да може тези спори да се превърнат пак в бактерии. Повторното варене след това, пак продължително и на висока температура, вече унищожава самите бактерии”, обяснява проф. Кантарджиев.

Освен това, ако има бомбаш или буркан с надута капачка, това месо не трябва да се консумира, а да се изхвърли.

Също така, когато се приготвя домашно консервирано месо, то винаги трябва да мине някаква термична обработка - варене, печене, пържене.

Освен месото, що се отнася до ботулиновите бактерии, техен източник може да бъде и медът.

“Медът също съдържа в малко количество ботулинови бактерии, затова и не се препоръчва той да се дава в голямо количество на бебетата. От него те правят “бебешка форма” на ботулинова инфекция, изразяваща се в запек”, допълва вирусологът.

Годишно у нас се регистрират между 2 и 4 случая на ботулизъм, като през 2018 г. няма нито един.

Основният симптом на заболяването са засягане на различни мускулни групи и пареза на нервите, свързани с много дълъг период на възстановяване.

Инкубационният период е от няколко часа до 15 дни.

Характерно при ботулизма е, че първоначално се засягат черепно-мозъчните нерви и лицевата мускулатура. Затова сред ранните симптоми може да са промени в зрението и затруднения в преглъщането и говора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан