Откриха мутации на вируса на морбили

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7608269 www.24chasa.bg
Болестта засяга основно деца. Започва с висока температура, а първите обриви се появяват зад ушите - 3 до 5 дни по-късно.

Доказана е при пациент от София, ще носи българско име

Смятат болестта за една от най-заразните, епидемията у нас утихва

Вирус на първата среща. Така образно наричат специалистите вируса на морбили (дребната шарка). Причината е, че той се предава много лесно по въздушно-капков път и няма нужда човек да е в интензивен контакт с някой болен.

“Инфекциозният индекс е много висок. Това е една от най-заразните болести. Достатъчно е неимунизиран човек да се засече с носител на вируса в трамвай и докато чака при доктора, да се зарази, като рискът за това е 90%”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Заразяването става чрез микроскопични капчици, които се отделят при кихане и кашляне в ранните фази на болестта. Най-рисковите групи са децата до 13-месечна възраст, тъй като едва тогава им се поставя първата имунизация. Ако са родени от майки, прекарали заболяването обаче, те имат пасивен имунитет, който трае до навършване на първата годинка. Неимунизираните, без значение от възрастта, също много лесно могат да се заразят.

След преболедуване, както и след правилно провеждане на имунизация (у нас децата се ваксинират на 13 -месечна и реимунизират на 12-годишна възраст), човек развива доживотен имунитет срещу вируса на морбили.

Основна част от

засегнатите от

вируса са деца,

затова и често наричат морбили детска болест.

Протичането на болестта започва с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване и дразнене на очите, а обривът по тялото се появява 3 до 5 дни след първите симптоми, като започва зад ушите. Непосредствено преди това обаче петна се развиват и в устната кухина, по вътрешната страна на бузите с жълтеникаво-белезникав цвят.

При добър развой на заболяването обривът започва да отшумява след 3-5 дни, температурата да спада и болният да се подобрява. В този период той вече не е заразен.

В немалко случаи обаче вирусът може да предизвика и усложнения, като най-сериозното сред тях е възпаление на мозъка (енцефалит). Други по-тежки усложнения са възпаления на ушите, които могат да доведат до загуба на слуха. По данни на Световната здравна организация 10% от заболелите деца развиват такова, а при 5% се стига до възпаление на белите дробове, което пък е най-честата причина, водеща до смърт сред децата вследствие на морбили.

Въпреки че организмът си създава траен имунитет срещу дребната шарка и риск от повторна зараза няма,

преболедуването

крие опасност

от проява на

неврологични

проблеми

дори години

след това

Едно от тези усложнения е субакутен склерозиращ паенцефалит, който може да се прояви 6 до 8 години след заболяването, пише германският седмичник “Ди Цайт”. То засяга средно между 4 и 11 на 100 000 заболели, но почти винаги води до смърт, защото засяга централната нервна система. Причинител на субакутен склерозиращ паенцефалит е морбилозен РНК вирус от сем. Paramyxoviridae. Допуска се, че след като се преболедува, той остава в клетките на централната нервна система и определени автоимунни процеси могат да го активират по-късно.

У нас епидемия от морбили не е имало от 2009-2010 г., когато вирусът разболя 24 000, а 24 починаха. Сега броят им е значително по-малък, като от началото на епидемията през февруари до август общият им брой 1134. 99% от тях - деца.

“На този фон от началото на годината през Украйна и Румъния минава втора вълна на епидемията, след като такава имаше преди 2-3 години. В Украйна има 100 хил. нови заболели, а в Румъния са няколко десетки хиляди. Вирусът се прехвърли и в Сърбия и Гърция, а в Северна Македония болните са около 2000. Много случаи има във Франция, Полша, Латвия, Италия и Германия”, обясни доц. Кунчев.

Епидемията у нас утихва, като за миналата седмица са регистрирани 16 нови случая на фона на над 80 в пика ѝ през март и април. Преди дни обаче в Националната референтна лаборатория бе открита мутация на вируса, която е много вероятно да носи българско име. Тя е доказана при пациент от София.

“Поначало вирусът е много консервативен и много рядко мутира. Единствената разлика с вируса, който разболява сега, е промяна в един нуклеотид, но болестта е една и съща и по нищо не се различава”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология към Министерството на здравеопазването. Откритието е изпратено за потвърждение в Германия.

Мутацията се открива благодарение на модерните методи, които се прилагат в референтната лаборатория.

ЙОАНА РУСЕВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца