Уникално: изградиха с 11 стента нов 20 см кръвоносен съд в мозъчна аневризма

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7608271 www.24chasa.bg
Екипът поставя един в друг със застъпване 11 стента "от здраво до здраво" в артерията с аневризма .От учебната зала в болницата лекари от цялата страна виждаха и чуваха в реално време как работи тандемът Хенкес - Сираков, като една от камерите показваше и какво се случва вътре в мозъчния кръвоносен съд при “сглобяването” на стентове така, че да изолират патологичното разширение. СНИМКА: Любомира Николаева

Екипът Хенкес - Сираков помогна в София и на втори пациент с гигантско разширение на мозъчен съд.

Когато тръгват по лекари заради уж банално главоболие, което обаче се държи твърде своенравно, мъж на 54 г. и жена на 61 г. не знаят, че им предстои да влязат в медицинските новини. Те бяха спасени с неприлагани досега в България техники за лечение на гигантски мозъчни аневризми.

Двамата са пациенти на университетската болница “Св. Иван Рилски” в София, където претърпяха уникални интервенции за ендоваскуларно - вътресъдово, лечение на Голяма Богородица. При модерния метод се работи чрез отдалечен достъп без отваряне на главата - до мозъка се стига през кръвоносните съдове. В масовия случай техниката е рутинна за екипа на доц. Станимир Сираков, ръководител на Референтния център по мозъчносъдови заболявания в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” и председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология. Особеното в конкретната ситуация е сложността на извършените интервенции. При едната

рискът стига 30%

- 30 пъти

по-голям,

отколкото при

“нормални”

аневризми

Но без лечение рискът от фатален изход надскача 60%. Много коварна е и гигантската аневризма на 61-годишната жена, за която сегашната намеса е втора поред в рамките на няколко месеца. Първият път е трябвало да се действа по спешност заради наближаващо разкъсване на съда. 

След предварителни консултации, обсъждане за информиран избор с пациентите и планиране на всеки етап от интервенцията се стига до определяне на дата. Пациентите приемат като добра поличба съвпадението с големия християнски празник.  

За допълнителна сигурност доц. Сираков кани един от пионерите в интервенционалната неврорентгенология - проф. Ханс Хенкес, директор на най-голямата Клиника по неврорентгенология в Германия - в Щутгарт. Тя е специализирана в диагностиката и лечението на мозъчносъдови заболявания. Извършва над 1200 интервенции годишно на пациенти с тежка патология от цял свят.

Аневризмата представлява подобно на балон раздуване на част от кръвоносен съд. В разширената зона тъканта е опъната и изтънена, а кръвният ток продължава да упражнява свръхналягане там и да я разтяга до разкъсване. Кръвоизливът от аневризма е едно от най-смъртоносните състояния. Коварното е, че много често - в почти половината от случаите, той настъпва без “предупреждение”. Понякога патологичното раздуване на съд се открива случайно при образно изследване и това е шанс да се избегне смъртоносен инцидент.

Най-честото оплакване, което поражда съмнение за мозъчна аневризма, е нетипично главоболие. Така се стига до откриване на проблема и при пациентите, на които екипът Хенкес - Сираков даде шанс за излекуване чрез поставяне на

64-нишкови 

стентове

При мъжа аневризмата е на базиларната артерия в мозъка и твърде “дълга”, направо вретеновидна, и укрепването на съда не може да стане със стандартен стент. Налага се той да се надгражда с допълнителни - нещо, в което германският специалист има опит.

Избраният като най-подходящ за процедурата стент е 5 мм широк и дълъг 3 см. Комбинацията от единадесет застъпващи се с около 1/3 импланта образува тръбичка от фина мрежа от благороден метал и осигурява на практика цял нов около 20-сантиметров кръвоносен съд. Разширената част на артерията остава отвън и в нея вече не може да влиза кръв.

Поставянето на стентовете стана само за около 1,5 часа пред очите на специалисти в интервенционалната рентгенология от цялата страна. На огромен екран в аулата те виждаха в реално време предаваното от 3 камери в залата. Чуваха и разговорите и поясненията на доц. Сираков и проф. Хенкес.

Интервенцията е първа по рода си за България, такива случаи се броят на пръстите на ръцете за света, обясниха от екипа.

“Веднага след стентирането “събудихме” пациента, чувства се добре, изключително се радвам, че всичко протече според очакванията ни - каза за “24 часа” доц. Сираков. - Проф. Хенкес действаше с впечатляваща лекота. Благодарен съм му, че прие поканата да дойде тук - 30-годишният му опит ни даде допълнителна сигурност, имаме възможност да се учим от него, а бяха спестени и много средства, които трябваше да бъдат платени за същото лечение в чужбина.”

Оптимист съм за възстановяването на пациента. Преди 10 г. само това нямаше да е възможно, но днес разполагахме с технологии, които значително улесняват работата ни, обясни проф. Хенкес.

Екипът даде добри прогнози и за втория пациент - българката на 61 г., на която постави стент.

Макар по-малко сложна технически от изолирането на вретеновидното разширение в първата интервенция, поради спецификата на съда нейната операция също е квалифицирана като предизвикателство за медицината. Тя е 10 пъти по-рискова от изолирането на най-често срещаните патологични разширения на мозъчен съд, обясниха специалистите.

Двамата пациенти остават под наблюдение в болницата. Критични са първите няколко дни, до месец се очаква да бъдат под чест медицински контрол. Пълното възстановяване трае между 3 и 6 месеца. В този период дори да нямат конкретни оплаквания, на пациентите се правят контролни прегледи на третия и на шестия месец. Около половин година след интервенцията може да се каже със сигурност, че рисковете са сведени до нула. Обикновено тогава казваме на пациента окончателно: не очакваме влошаване от сегашното ви състояние, обяснява доц. Сираков. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да

Моделката Зоуи Кристофали определено има слабост към футболистите. Преди около десет дни тя бе спипана на романтичен обяд със звездата на "Милан" Тео Ернандес. Но явно всичко между тях е било само флирт. Няма как иначе да си обясним факта, че в момента татуираната моделка почива с друг футболист. Тя се радва на компанията на Ибрахима Мбайе от