Нова терапия увеличава живота на болните от рак на белия дроб с два месеца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7609843 www.24chasa.bg

Дребноклетъчен белодробен карцином: Първа стъпка в терапията за 30 години

Да се преживее 5 години при дребноклетъчния белодробен карцином шансът беше между нула и пет процента - сега предстои одобрение на нова терапия с инхибитори на контролните точки

За първи път с имунотерапията в една клинична студия ще се увеличи продължителността на живота на пациенти с напреднал дребноклетъчен белодробен карцином, пише австрийското издание Der Standard.

Сега тази терапия е на път да получи официално одобрение от ЕС, заявиха двамата австрийски специалисти по рак на белия дроб Максимилиан Хохмайр от KH-Nord Wien и Райнер Колб от клиниката Уелс-Грискирхен в Горна Австрия.

Това е първият напредък от 30 години насам за дребноклетъчния белодробен карцином в лекарствената терапия на етап IV. Пациентите обикновено са заклети пушачи, които първоначално реагират добре на терапията, но бързо рецидивират. "Те често имат тежки симптоми в хода на заболяването",обясни Хохмайр.

Колб добави: "Проблемът с дребноклетъчния карцином на белия дроб е, че той е много агресивна форма на рак. Туморите растат изключително бързо. Виждаме почти всички пациенти в напреднал и неоперативен стадий на заболяването. Този рак на белия дроб е практически само при пушачите. След първоначално добра реакция от химиотерапията, обикновено след четири-пет месеца идва рецидив". Като цяло се счита, че около 15 процента от белодробните карциноми изчезват. Характерно е, че появата на тумора е в централните части на бронхитите, още с първия директен прием на тютюневия дим в белите дробове.

Де преживееш два месеца повече

На световната конференция за рак на белия дроб в края на септември 2018 г. и в New England Journal of Medicine бяха представени резултатите от така нареченото проучване на IMpower133 върху дребноклетъчен белодробен карцином. Хохмайр е съавтор на изследването.

За първи път беше показано, че пациентите се възползват от допълнителна имунотерапия с инхибитор на контролната точка атезолизумаб към установената химиотерапия.

201 пациенти в напреднал стадий на лечение - IV,  са лекувани с конвенционална химиотерапия (карбоплатин и етопозид) и допълнително са получили имунотерапевтичното средство (PD-L1 инхибитор). В плацебо-групата с 202 пациенти терапията е продължена с химиотерапия. При среден период (50 процента над и 50 процента под) на наблюдение от 13,9 месеца, средното оцеляването на пациентите с допълнителна имунотерапия е 12,3 месеца, за разлика от 10,2 месеца в плацебо групата. Разликата има особено значение за статистиката.

"Тези разлики от два месеца не са толкова много, но за първи път наистина постигнахме напредък при тази болест", коментират двамата експерти. В допълнение към химиотерапията, само облъчването на целия мозък, което предотвратява мозъчните метастази, които често се появяват при дребноклетъчния белодробен карцином, би имало допълнителен положителен ефект.

Клиничното проучване, в което участваха и четири австрийски болнични отделения, показа, че пациентите с дребноклетъчен рак на белия дроб са имали средна продължителност на живота повече от една година.

Все повече жени са засегнати

"Човек би могъл да комбинира тази имунотерапия на дребноклетъчен карцином на белия дроб с лъчетерапия, за да увеличи ефекта, но това първо трябва да бъде проучено", каза пулмологът от Горна Австрия Райнер Колб. Като цяло ранното развитие на белодробния карцином също показва като цяло положителни аспекти. "Преди имахме петгодишна степен на оцеляване при пациентите от нула до пет процента, така че ако сега вземем 20 процента, това е голям напредък".

Новата форма на терапия вече се използва в специализираните болници в Австрия. При лечението на бронхиален карцином Австрия е водеща в световен мащаб, но броят на новите случаи на рак на белия дроб се увеличава масово през последните години.

Прогнозите са за два пъти повече случаи на заболели до 2030 г., като все повече жени умират от рак на белия дроб, според Австрийското дружество по пневмология (OGP).

До 2030 г. се предвижда увеличение от 91 процента при жени и мъже в сравнение с 2014 г., т.е. почти удвояване на случаите на рак на белия дроб в Австрия.

През 1990 г., докато 2598 мъже и 873 жени са били диагностицирани с рак на белия дроб, през 2009 г. е имало 2829 мъже, диагностицирани с рак на белия дроб, и 1531 жени. За статистиката за 2020 г. Австрия прогнозира 2948 нови случая при мъже и 2277 при жени. До 2030 г. мъжете - със само 2958 са имали малко по-голяма честота на рак на белия дроб, отколкото през 2020 г., докато при жените - с прогнозирани 3 208 нови случая, отново ще очакват значително увеличение. Тогава те ще са изпреварили мъжете.