Ще ходя на Карибите, срещу какво да се ваксинирам?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7613885 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Рискът от болести, каквито има на Карибите, варира значително в зависимост от това коя страна и дори кои области в нея ще бъдат посетени. Във всички случаи преди пътуването трябва да се провери при личния лекар дали и възрастните, и децата имат всички имунизации и реимунизации от календара на България. Добре е това да се направи поне 4-6 седмици преди заминаването. Така се дава време на организма да изработи предпазни антитела, след като бъдат поставени пропуснатите ваксини.

Лекарят може да препоръча и ваксини (или лекарства) срещу хепатит А и В, малария, бяс, коремен тиф, жълта треска.

Подробна информация дават имунизационните кабинети във всички здравни инспекции и Националният център по заразни и паразитни болести в София.

По-важни болести в района са: малария, жълта треска, стомашно-чревни инфекции, денга.

Малария - заразата става при ухапване от комари, които пренасят паразита, причиняващ болестта. Срещу това се вземат мерки срещу комарите и се приемат антималарийни препарати, предписани от паразитолог. Всички (и възрастни, и деца), които пътуват там, трябва да ги пият.

Жълта треска - вирусно заболяване, което се среща в Африка и тропическите части на Южна Америка. Предава се с ухапване от комари. За заминаващите там се препоръчва ваксинация. Сертификат за нея може да се изисква при минаването на някои държавни граници. Имунизацията трябва да бъде направена 10 дни преди пътуването, а реимунизациите са през 10 години.

Стомашно-чревни инфекции - това са диарии заради замърсена храна и вода. Причиняват ги вируси, бактерии или паразити. Могат да причинят и повръщане (коли-инфекции, салмонелози, холера, паразитози); тифоидно състояние (коремен тиф), засягане на черния дроб (хепатит).

Денга - разпространява се от комарите в този регион. Предпазването става чрез предпазване от ухапване.

За да намалите рисковете, вземете със себе си:

Дълги панталони, риза с дълги ръкави и шапка и ги насете винаги, когато е възможно, за да се предпазвате от кръвосмучещи насекоми и болестите, които те пренасят (малария, денга, лайшманиоза и др.)

Използвайте репеленти.

Покривайте леглото си с мрежа, обработена с перметрин.

Носете лекарства за лечение на диария, препоръчани от вашия лекар, а също и антибиотик.

Редовно мийте ръцете си с вода и сапун или поне с влажни кърпички.

Пийте само бутилирана или преварена вода.

Още отговори на читателски въпроси за здравето вижте на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.