Все повече чужденци от съседни на Китай страни предпочитат да се лекуват с традиционна китайска медицина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7618044 www.24chasa.bg
СНИМКА: http://bulgarian.cri.cn

Все повече жители на съседните на Китай държави и от по-далеч идват на лечение в Синдзян-уйгурския автономен район, информира Радио "Китай".

През последните десет години Габидин Калинов посещава Урумчи, административния център на района, поне веднъж на година. Роден през 1993 г. младият казахстанец установява, че има левкемия преди 5 години. В родината му обаче не могат да предложат добро лечение и местните лекари му препоръчват да потърси помощ в Германия, Япония или Синдзян. „За мен бе много далеч и скъпо да се лекувам в Германия или Япония, затова моето семейство избра последния вариант и ме доведе в Урумчи през 2002 г.", разказва Калинов пред Чайна дейли.

Той започва битка с болестта с комбинирана терапия на китайската и западна медицини в болницата по традиционна китайска медицина на Синдзян-уйгурския автономен район, едно от най-добрите лечебни заведения в региона. „След пет години успяхме да сложим болестта под контрол и трябваше само да идвам на контролни прегледи", обяснява Калинов, който живее в казахстанската столица. Наскоро дори лекарите му от Урумчи му казват, че вече няма нужда да идва, защото е излекуван.

Калинов е само един от хилядите чужденци, които идват в Синдзян, за да търсят помощ от традиционната китайска медицина. За последните четири години най-малко 20 000 чуждестранни граждани са се лекували в петте държавни болници в региона, които предоставят услуги за чужденци, заявиха от здравната комисия на автономната област. Повечето са пациенти от Централна Азия, от държави като Казахстан, Таджикистан и Киргизстан, които граничат със Синдзян, казват още от комисията.

Разположен в северозападната част на Китай, Синдзян граничи с осем държави и е признат за ключов район по икономическия пояс на Пътя на коприната още от самото начало на инициативата „Един пояс, един път".

Благодарение на местоположението и високото ниво на медицинското обслужване, властите в Синдзян работят за превръщането на района в център за международни здравни услуги за съседните държави.

Джан Ли е директор на здравния център към Първа болница на Синдзянския медицински университет в Урумчи, който отговаря за приемането на чуждестранни пациенти. Тя обясни, че отдавна жителите на съседните държави предпочитат да се лекуват при тях, защото Синдзян не е далеч и осигурява ефективно и сравнително евтино лечение. „Езикът и културата са другите привлекателни неща за съседните ни държави", допълва Джан. „Някои от нашите лекари са от казахската етническа група и могат свободно да общуват с пациентите от Казахстан, най-големият ни източник на чуждестранни пациенти. В културата на Синдзян има много общо със съседните ни страни от Централна Азия, което означава, че пациентите и семействата им лесно свикват с местните условия на живот", казва още Джан Ли.

Уан Сяомин е лекар, който отговаря за приемането и разпределянето на чуждестранните пациенти в Народната болница на Синдзян-уйгурския автономен район. Тя каза, че те получават същите висококачествени медицински грижи като местните жители при същите разходи. „Някои болници като нашата дори създадоха „зелен канал" за тези пациенти, което улеснява консултациите с лекарите", казва Уан Сяомин.

Халип Абула, ръководител на отделението по традиционна китайска медицина в Народната болница, обяснява, че много чуждестранни пациенти идват, за да лекуват дерматологични, ортопедични и респираторни заболявания. „Традиционната китайска медицина е много добра в лечението на тези състояния", казва той.

Джоу Минсин, известен в Китай експерт по традиционна китайска медицина, разказва за една от своите чуждестранни пациентки, която идва при нея през 2017 г. , за да се лекува от менструални спазми. „Лечението със западна медицина в нейната страна не ѝ помогнало и тя дойде при мен по препоръка на нейни китайски приятели", спомня си д-р Джоу. След като я преглежда по методите на традиционната китайска медицина, тя стига до заключението, че в матката на пациентката има натрупан патогенен студ и това води до застой, което затруднява нормалното движение на кръвта и причинява болките. Д-р Джоу ѝ изписва билки, след което я съветва всеки месец да идва на контролен преглед. „В продължение на около половин година тя идваше всеки месец при мен. Спазмите постепенно отслабнаха и след шест месеца вече не се появиха." Д-р Джоу е силно впечатлена от случая, защото той ѝ помогнал да осъзнае, че понякога традиционната китайска медицина е по-ефективна при пациентите от чужбина. „Много пациенти от друг държави са по-чувствителни към билките, вероятно защото консумират повече месо и приемат по-малко китайски билки", казва тя.

Лу Чън, заместник-директор на Народната болница, една от най-добрите в региона, казва, че макар и чуждите пациенти да плащат същите суми за услугите като местните жители, те не могат да ги възстановят по същия начин като китайските, тъй като медицинските услуги в Синдзян не са свързани все още с международната система за здравно застраховане.

Лиу Хунся, водещ дерматолог в болницата пот ТКМ на Синдзян-уйгурския автономен район, казва, че въпреки това много при тях идват много чужди пациенти, защото лечението е сравнително евтино. „Например ефективна терапия за псориазиса, кожно заболяване, което се среща често при жителите на Централна Азия, са масажът гуаша и вендузите. Един секанс лечение с тях струва само 30 юана (4,5 щатски долара)", обяснява тя.

Дуан Ян, заместник-директор на отделението за дистанционна медицина в същата болница, казва, че като допълнение към предлаганите офлайн медицински услуги, някои болници в Синдзян се опитват да разширят обхвата като създадат транснационални медицински платформи. Това ще позволи на водещи експерти да дават свои препоръки, насоки и помощ за лекарите в страните от Централна Азия чрез интернет.

„Миналата година, възползвайки се от този подход, лекарите от нашата болница дадоха ключови съвети за лечението на жена с тумор в Казахстан, която не беше в състояние да дойде до Урумчи." Дуан Ян и колегите ѝ се надяват в бъдеще да помогнат на повече пациенти от съседните страни.

Джан Ли от болницата към Медицинския университет на Синдзян, казва, че работят върху платформа, която ще комбинира онлайн консултациите с офлайн медицински услуги. „Създадохме и „облачна болница", която представлява мрежа, свързваща големите болници в съседните ни държави", добави тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.