Доц. д-р Калоян Давидов: Нашият екип е първият „събрал“ понятията простата и лазер в медицинската практика в страната

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7630261 www.24chasa.bg

Кога трябва да започнат профилактичните прегледи на простатата, какви са симптомите на доброкачествената хиперплазия и кои са най-модерните и щадящи методи за лечението ѝ, споделя доц. Давидов - ръководител на екипа, въвел лазерната хирургия на простата в България преди 12 години

Вече 12 години в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда се прилага лазерна хирургия за лечение на доброкачествената хиперплазия и отделението по урология, начело с доц. д-р Давидов стартира кампания за скрининг на простатата. Прегледите, които включват консултация, ехография на простата и PSA простатен маркер, ще се извършват на преференциална цена от 33 лв. до 13 септември. Пациентите могат да запишат своя час на тел. *5544 и 02/ 403 4000, като уточнят, че се записват за пакет „Кампания скрининг на простата”.

- Доц. Давидов, кои са най-честите заболявания на простатата?

- Най-честото заболяване на простатата в зряла и напреднала възраст е доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ).Това е доброкачествено разрастване на част от простатната тъкан, което води до стеснение и запушване на долните пикочни пътища. Изразява се в познатите ни от телевизионните и радио- реклами - проблеми с накъсана и отслабнала струя, често уриниране, ставане нощем. В по-млада възраст най-честото увреждане на простатата е от инфекциозен, възпалителен характер – т.нар. простатити. Това е възпаление на простатата, предизвикано от микроорганизми, най-често предавани по полов път. Разбира се, не трябва да забравяме най-опасното заболяване на простатата - простатния карцином. За съжаление той се среща нерядко и е вторият по честота рак при мъжете след този на белия дроб.

- Какви са симптомите на доброкачествената хиперплазия и до какво може да доведе, ако не се лекува?

- Както споменах - смущения в изпразването на пикочния мехур, отслабнала, накъсана струя, затруднено започване на уриниране, невъзможност за изпразване на пикочния мехур – т.нар. ретенция на урината. Нелекуваната симптоматика на ДПХ и нередовното проследяване на пациенти с такова заболяване може да се доведе до увреждане на функцията на пикочния мехур, формиране на камъни в мехура, повече или по-малко интензивна кръв в урината. При тежки и запуснати случаи, увреждане на горните пикочни пътища, водещи до нарушение на бъбречната функция и хронична бъбречна недостатъчност. Най честото усложнение при прогресирала ДПХ е невъзможност за изпразване на пикочния мехур, когато се налага катетеризиране на болния.

- На каква възраст е препоръчително мъжете да направят профилактичен преглед на простатата си?

- По отношение на рака на простатата, профилактиката на простатата е уместно да започне на 50-годишна възраст. Тогава препоръчваме да се изследва простатния маркер PSA. Разбира се всеки мъж със смущения и затруднения в уринирането в по-ранна възраст, е силно препоръчително да се срещне с уролог, защото комбинацията от поствъзпалителни увреждания на простатата и инфекции в по-млада възраст, съчетани с началното доброкачествено увеличение на простатата, могат да доведат до смущения в уринирането, далеч преди половинвековния юбилей.

При мъжете, които имат история за рак на простатата по пряка мъжка линия – баща, дядо, брат на бащата, съветваме изследването на PSA да започне 5 години по-рано, тоест на 45-годишна възраст.

- Кои са най-модерните методи за лечение на доброкачествената хиперплазия?

- Дълги години “златен стандрат“ в лечението на доброкачествено увеличенатата простата беше ТУР (трансуретрална резекция на простатата). При този метод, ползвайки естествения ход на пикочния канал, се достига до простатата и увеличената тъкан се изрязва на малки късчета. Тази процедура е ограничена от времето за извършването ѝ и от обема на оперираната жлеза и е неприложима при простати с размер над 100 куб. см (или милилитра). За по-големите простати оставаше запазена отворената хирургия. През 90-те години на миналия век, с въвеждането в медицинската практика на Холмиум лазера, стана възможно отстраняването на увеличената простатна тъкан с минимална кръвозагуба, без ограничение в обема на разрасналата тъкан. Този метод възпроизвежда енуклеацията (обелването) на простата от нейната капсула. По същия начин, както това се случва при отворена хирургия, но без разрез, използвайки естествения ход на пикочния канал. Този достъп „от другата страна“ на простатата позволява много бързо, в някои случаи незабавно възстановяване след хирургия.

В нашата практика започнахме вапоризация (изпаряване) на простата с диоден лазер - процедура, аналогична на вапоризацията на простата със станалия широко популярен „зелен лазер“. Както при колегите, ползващи “зелен лазер”, така и ние бяхме неособено доволни от резултатите от прогарянето на канал в увеличената простатна тъкан. Специализацията в Университетската болница "Аденбрук" в университета в Кеймбридж, Обединеното кралство, ме насочи в правилната посока и започнах да ползвам наличния тогава диоден лазер за енуклеация на цялата увеличена простата. Това значително подобри резултатите и предостави на пациентите безусловните предимства на енуклеативната хирургия. От няколко години вече имаме възможност да извършваме тази процедура с последния модел високомощен Холмиум лазер на водещ производител в областта. Тук е мястото да обърнем внимание, че енуклеацията е възможна независимо от цвета и вида на лазера, който се ползва. Съществуват много спорове и становища кой е най-добрият лазер. Моето скромно мнение е, че най-добрият лазер е този, който позволява на хирурга, който го ползва да постигне максимално добри резултати.

- Каква е успеваемостта при лазерните операции на простатата и какво да очаква пациентът след процедурата?

- Успеваемостта е разнопосочно понятие. По отношение на „еднодневността“ на хирургията на простатата, ние успяваме да свалим катетъра до 24 часа от операцията при около 80% от пациентите с простати до 100 мл (куб.см.). При по-големи простати, катетеризацията продължава до 48 часа, в редки случаи по-дълго. Като и при тези пациенти може да се постигне еднодневен престой, но те би трябвало да се приберат вкъщи с катетър.

- Кога се използва робота Да Винчи за опериране на увеличена простата?

- Хирургичната платформа Да Винчи в нашата практика сме използвали няколко пъти за операции на простати с много големи размери и при пациенти, при които по една или друга анатомична причина, достъпът през пикочния канал е невъзможен. Да Винчи е изключително удобен инструмент, с който възпроизвеждаме действията на отворената хирургия на простатата, без да разрязваме пациента.

- Какво бихте посъветвали мъжете, които ще прочетат този текст?

- Обичайно съветвам мъжете, навършили 50-годишна възраст, да се срещат веднъж годишно с уролог и със същата честота да изследват простатния маркер PSA.

С такава цел се появи идеята ни, по случай 12-години от първата лазерна процедура на простата в нашата болница, да проведем кампания за скрининг на простатата. За тези години сме извършили над 2000 лазерни операции и с гордост мога да кажа, че нашият екип е първият „събрал“ понятията простата и лазер в медицинската практика в страната.

Доц. д-р Калоян Давидов, e началник на отделението по Урология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Специализирал е неколкократно в болниците на д-р Токуда в Япония. Има специализация в Кеймбридж за Холмиум лазерна хирургия на простатата и защитена дисертация на тема лазерна хирургия на простатата. Специализирал е също в Патра, Гърция за перкутанна хирургия за бъбречни камъни и лапароскопия. През 2016 г. получава сертификат за най-прецизната хирургична техника с робот Da Vinci за минимално инвазивно оперативно лечение на злокачествени заболявания на простатата, бъбрека, пикочния мехур, запушвания или стеснения по отделителната система. От ноември 2014 г. д-р Давидов е Медицински директор на Аджибадем Сити Клиник болница Токуда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Расистки скандал беляза дербито между "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига. Феновете на "гражданите" са отправяли обиди към халфа на "червените дяволи" Фред . Инцидентът стана, когато той се опитваше да изпълни ъглов удар през второто полувреме. Към него освен обиди полетяха и предмети. Един от тях го удари

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.