Откриха гена на успешната бременност

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7632731 www.24chasa.bg

Без белтъка ОСТ4 следва ранно помятане

При изследване на човешки зародиш е открит генът, от който зависи дали бременността ще е успешна. Този научен пробив обещава голям напредък в ин витро оплождането, както и повече яснота защо толкова много жени не могат да родят и остават бездетни.

Поръчано от държавата изследване на британския институт "Франсис Крик" доказа, че с генна обработка може да се проследи развитието на човешкия ембрион в първите дни след зачатието.

Учените блокирали гена, отговорен за синтеза на белтъка OCT4, и установили, че без него е невъзможно износване на плода. Откритието ще подобри значително техниките за ин витро, но и ще обясни базисните причини за безплодието и помятането.

Приблизително всяка четвърта двойка има проблеми със зачеването и раждането. Жените под 35-годишна възраст имат едва 32,5% шанс да родят здраво дете още при първото оплождане ин витро. На 37-годишна възраст този шанс намалява на 27,7% и спада още до 20,8% във възрастта 38-39 г.

Проучването е спорно от етична гледна точка, тъй като прилага техниката, използвана за т.нар. бебета "по поръчка". С нея генетичните дефекти се поправят още в ембрионалния стадий. Екипът на института обаче се оправда, че целта му е строго научна и се ограничава само до изучаване на ранните стадии на зачатието. Манипулираните в хода на опитите ембриони ще бъдат унищожени след 14 дни.

Д-р Кати Ниакан, която води екипа, обясни: "Един от начините да разберем какво прави даден ген с ембриона е да проследим какво става, когато този ген не действа. Направихме точно това с гена за ОСТ4 и се надяваме други учени да изяснят ролята и на другите гени. Ако знаем кои от тях са ключовите за успешното развитие на зародиша, ще подобрим много техниката ин витро и ще разберем причините за помятането."

Екипът изследвал 41 зародиша, дарени от пациентки на клиники за ин витро, и деактивирал гена OCT4. Оказало се, че без OCT4 зародишът не може да се развие до бластоцист - мъничка топка от 200 клетки, която се формира в съдбовния за зародиша момент седмица след зачеването. Само ако зародишът стигне стадия на бластоцист, той има шанс да бъде имплантиран в женска утроба.

Екипът пише в сп. "Нейчър", че по-малко от 20% от тестваните ембриони стигнали стадия на бластоцист без ОСТ4.

През 2015 г. китайски екип смая света, като обяви, че е направил първи опит за лекуване на наследствена болест чрез генна обработка на човешки зародиш. Опитът бе неуспешен, но година по-късно екип от Орегонския университет успя да отстрани мутирал ген, водещ до сърдечен порок.

Още медицински новини четете на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София