Има ли легионерска болест в България?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7633958 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Легионелозата е остра бактериална инфекция, която се среща в целия свят. Причинителите са от род легионела. Тяхна обичайна среда са естествените и изкуствените водоеми и съоръженията за водоподаване.

Характерно за тази инфекция е, че се предава не от човек на човек, а само при вдишване на воден аерозол или в по-редки случаи при вдишване на вода с легионели.

Болестта има две форми с различно клинично протичане и с различна епидемиологична характеристика. По-масова е понтиак треската - лека инфекция на горните дихателни пътища, която минава без лечение за 2-5 дни.

Другата форма е легионерската болест. Тя е тежка атипична пневмония, засягаща най-често хора с нарушена имунната система. Описани са епидемични взривове, при които до 50% от заболелите са умрели.

Легионерската болест започва с неразположение, липса на апетит, главоболие и мускулни болки. Следва треска и вдигане на температура 39-40,5 градуса, суха кашлица, болки в корема, понякога диария и рентгенологични данни за пневмония. Практиката показва, че по-висок риск има при хора над 50 г., по-често мъже, пушачи, хора с присадени органи, при наличие на хронични белодробни и бъбречни болести, диабет, рак, както и след дълго лечение с кортикостероиди.

Легионелозата не е нова болест; причинителят й е изолиран през 1943 г., а първото описание на епидемия е от 1957 г. Но едва взривът през 1976 г., засегнал над 200 души на среща на ветерани от Американския легион в един хотел във Филаделфия, става причина за задълбочено проучване на инфекцията.

Начините за предаване на причинителите на болестта обуславят повсеместното й разпространение и България не прави изключение.

Единственият начин за ограничаване на легионелозите е правилната поддръжка на водоснабдителните и климатичните инсталации и редовната профилактика на всички водни съоръжения. Важно е водата да се обработва системно - механично почистване, хлориране, загряване (над 50 градуса).

Още отговори на медицински специалисти четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове