Има ли легионерска болест в България?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7633958 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Легионелозата е остра бактериална инфекция, която се среща в целия свят. Причинителите са от род легионела. Тяхна обичайна среда са естествените и изкуствените водоеми и съоръженията за водоподаване.

Характерно за тази инфекция е, че се предава не от човек на човек, а само при вдишване на воден аерозол или в по-редки случаи при вдишване на вода с легионели.

Всичко, което трябва да знаете за:

Болестта има две форми с различно клинично протичане и с различна епидемиологична характеристика. По-масова е понтиак треската - лека инфекция на горните дихателни пътища, която минава без лечение за 2-5 дни.

Другата форма е легионерската болест. Тя е тежка атипична пневмония, засягаща най-често хора с нарушена имунната система. Описани са епидемични взривове, при които до 50% от заболелите са умрели.

Легионерската болест започва с неразположение, липса на апетит, главоболие и мускулни болки. Следва треска и вдигане на температура 39-40,5 градуса, суха кашлица, болки в корема, понякога диария и рентгенологични данни за пневмония. Практиката показва, че по-висок риск има при хора над 50 г., по-често мъже, пушачи, хора с присадени органи, при наличие на хронични белодробни и бъбречни болести, диабет, рак, както и след дълго лечение с кортикостероиди.

Легионелозата не е нова болест; причинителят й е изолиран през 1943 г., а първото описание на епидемия е от 1957 г. Но едва взривът през 1976 г., засегнал над 200 души на среща на ветерани от Американския легион в един хотел във Филаделфия, става причина за задълбочено проучване на инфекцията.

Начините за предаване на причинителите на болестта обуславят повсеместното й разпространение и България не прави изключение.

Единственият начин за ограничаване на легионелозите е правилната поддръжка на водоснабдителните и климатичните инсталации и редовната профилактика на всички водни съоръжения. Важно е водата да се обработва системно - механично почистване, хлориране, загряване (над 50 градуса).

Още отговори на медицински специалисти четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фен на мексиканския "Тигрес" ще получи доживотна забрана да посещава мачове. Причината е, че докосна гърдите на футболистката на тима София Хуерта. Запалянкото я помолил да си направят селфи след края на контролата на отбора с "Хюстън Даш" на университетския стадион в Монтерей. Тя откликнала и дори взела телефона му

Световният шампион с Испания Шаби Алонсо може да се озове в затвора. Той е обвинен в данъчни измами за няколко милиона евро. Ако се докаже, че е виновен, може да лежи до пет години. Бившият халф на "Реал" е поредният футболист с проблеми с данъчните след Кристиано Роналдо и Лионел

Мелиса Сата отново се носи на крилете на любовта. Тя буквално грее в присъствието на съпруга си Кевин-Принс Боатенг, отчетоха медиите в Италия. Моделката и халфът се събраха след почти едногодишна раздяла. И не пропускат да покажат колко са щастливи заедно. За последно го направиха на ревюто на известна марка в Милано