Сутрешното и вечерното миене на зъбите трябва да е с отделни четки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7644747 www.24chasa.bg
Детските зъболекари имат пособия, с които показват на малките правилата на добрата устна хигиена. СНИМКА: АВТОРЪТ

През 3 месеца е важно да се сменят - заселени са с микроби 

Повечето деца, а и много възрастни не са сигурни в правилния отговор колко често и кога трябва да се мият зъбите. Причината не е непременно пренебрежение към хигиената. Съветите се променят с напредъка на науката и технологиите. Отделно в днешния много мобилен начин на живот човек се сблъсква с близки, но различаващи се съвети на отделните национални школи в денталната медицина.

Има различни схващания дори за базовия въпрос колко често да се мият зъбите.

Изборът “два пъти на ден” или “след всяко хранене” затруднява повечето хора, а спорят и зъболекари. Застъпниците на "сутрин за красота, вечер за здраве" смятат, че четкане след обяда може да е безсмислено или дори

вредно, ако

човек е ял нещо

кисело на

финала,

под влияние на което омеква емайлът. Четкането тогава води до нарушаване на повърхността и съответно до риск за кариеси.

Тези, които настояват за хигиена след всеки залък, казват, че вредата от задържане на храна между зъбите може да надвишава ползата от грижите за емайла.

“Зъбите трябва да се почистват два пъти на ден. Най-ефективно е вечерното измиване на зъбите, което трябва да става преди лягане, за да осигури чисти зъбни повърхности през цялата нощ - обяснява проф. д-р Милена Пенева, ръководител на Катедрата по детска дентална медицина към Медицинския университет в София. - Вечер слюнката става по-вискозна и прикрепя всяка останала хранителна частица – храна за микроорганизмите.

Сутрешното измиване е също важно, защото то трябва да отстрани сгъстената слюнка по зъбните повърхности, която е чудесна среда за живота на микроорганизмите. Има обсъждане за ефективността на измиването веднага след

събуждането или

след закуска

И двата начина имат своите предимства и недостатъци, но е по-правилно да се направи веднага след събуждане, а след закуска устата само да се изплакне с вода. Тъй като зъбните повърхности са добре почистени, остатъците от закуската лесно могат да се измият и отстранят от тях.”

Оптималното времетраене на почистването също не е константа. Зависи от състоянието на зъбите в устата, начина на живот, техниката за миене и използваните приспособления. Съветите на различните лекари са в диапазона между 2 и 5 минути.

Мнението на проф. Пенева е, че продължителността на зъбното почистване трябва да е три минути. “Това е установеното време, за което се осигурява оптимално почистване. Неглижирането на това правило води до недостатъчно почистване.”

Когато учим децата как да си мият зъбите, най-добре е да се използват ръчни четки, въпреки че електрическите може да са им по-интересни.

За ежедневна употреба трябва да се използват средно твърди четки. Хубаво е да са с малки размери на главата, за да може да се достигнат дори труднодостъпните последни зъби. Най-добре е да се избират четки,

космите на които

са разположени

в снопчета с

различна

височина

Това помага за навлизането им в междузъбните пространства и труднодостъпните зони, обяснява специалистката. Според нея най-добре е всеки да има две четки за зъби – едната за сутрешното измиване, а другата за вечерното. Няма да се объркват, ако са с различен цвят. Смисълът е да се осигури достатъчно време за изсъхването им след употреба.

“Всяка влажна четка е среда за живот на микроорганизмите. Освен това влажните косми на четката намаляват силата за остъргване на стабилно прикрепената зъбна плака”, изтъква проф. Пенева. Четката трябва старателно да се измива след зъбното почистване и да се оставя в чашка с миещата част нагоре, за да може да изсъхне до следващото използване.

Принципно зъбната паста трябва да съдържа флуор, тъй като той е средството за следпробивната минерализация на емайла и за реминерализацията му след начална деминерализация. След завършване на процедурата устата се измива и съдържанието се отстранява. Не се поглъща. Това е и причината

на малките деца

да не се дават

флуорни зъбни

пасти, докато

не затвърдят

навика си да

плюят

съдържанието

на устата, тълкува съвета специалистката по детските зъби.

На третия месец, дори четката да изглежда като нова, трябва да я изхвърлите – завъдила е колонии от микроорганизми.

Друго правило, на което проф. Пенева съветва да научим децата, е преди миене пастата да се поставя върху сухата четка, за да не се намалява силата на космите.

Навлизането в хигиената на устата на антибактериалните води и междузъбните „борчета" - интердентални четки, има желязно алиби. Смята се, че традиционната четка за зъби отстранява около 70 на сто от остатъците от храна, останалите се загнездват между зъбите, особено ако образуват неравности. Което обяснява защо поне вечер би трябвало да се почистват и междузъбните пространства.

С какво? В северните държави са по-склонни да оценяват като първокласни средства за хигиена конците за зъби. Алтернативата са междузъбните четки, които се смятат за по-лесни за използване, а се прибавя и медицински аргумент – при проблем с венците или неумело боравене конците може да причиняват травма и по кръвен път да улеснят разнасянето на бактерии до отдалечени зони на тялото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи