IQOS не е електронна цигара

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7646422 www.24chasa.bg
Устройствата за нагряване елиминират дима, нагрявайки тютюн

Научете повече за важните разлики и научни факти

“Къде свършва рекламата и започва истината” е много важен въпрос в контекста на продуктите, които имат отношение към човешкото здраве. С все по-голямата популярност на устройствата за нагряване на тютюн у нас мнозина се запитаха дали въпросните устройства и другата по-отдавна съществуваща категория - електронните цигари, наистина вредят по-малко.

В интерес на истината и на общественото здраве е хората да бъдат информирани за реалното въздействие на IQOS и на електронните цигари: две различни, но реални алтернативи на тютюнопушенето.

Откакто през май тази година един от най-строгите регулатори в света - Американската агенция по храни и лекарства в САЩ (FDA), разреши пускането на IQOS на американския пазар, фактите за бездимните устройства изместиха необходимостта от реклама.

След двегодишна строга научна оценка на данните в подаденото предпазарно заявление на компанията-производител FDA заключи, че пускането на продукта на пазара може да изиграе роля за опазване на общественото здраве.

Представяме ви още някои факти, които независими учени са открили по отношение на IQOS и на електронните цигари.

Е-цигарите във Великобритания

През февруари тази година Агенцията по обществено здраве в Англия публикува данни за електронните цигари с фокус върху най-новата налична информация относно мащаба на разпространението им в Обединеното кралство и как се използват.

Оказва се, че сред пълнолетното население между 14,9% и 18,5% от настоящите пушачи употребяват електронни цигари. Между 10,3% и 11,3% от бившите пушачи и между 0,4% и 0,8% от непушачите във Великобритания са употребявали е-цигари в периода 2017-2018 г.

Агенцията е установила също, че сред младите хора експериментирането с е-цигари се увеличава през последните години, докато пушенето на цигари остава на ниски нива. Според агенцията електронните цигари, в съчетание с подкрепа за отказване от пушенето, трябва да бъде препоръчителният вариант за всички пушачи.

“Когато пациент желае да откаже пушенето и не е успял с други средства, личните лекари трябва да препоръчват и да подкрепят употребата на ЕСУТ [електронни системи за употреба на тютюн]“. Това е позицията на кралския колеж за подготовка на лични лекари на Великобритания (RCGP), изказана през ноември 2016 г.

Бездимно устройство в сравнение с вейпинг или пушене след 12 часа въздържание

Изследователи от университета в Льовен и Университета „Томас Мор” в Белгия проведоха проучване за сравняване на бездимен продукт с електронни и нормални цигари с две цели: измерване на нивата на въглероден оксид преди и след употреба на продуктите и определяне на потенциала на всеки продукт да засити потребителите, след като са се въздържали от пушене за едно денонощие.

Резултатите на 30 участници показват, че цигарите в най-голяма степен задоволяват желанието, успокояват симптомите на въздържанието и субективната оценка, следвани от бездимните устройства и накрая от електронните цигари. Авторите стигат до заключението, че бездимните устройства могат да задоволят желанието за пушене без силното въздействие на въглероден оксид, което пушенето на цигари предизвиква. Те установяват също, че пушачите, за които тютюневите изделия с нагряване и електронните цигари са новост, демонстрират предпочитания към бездимните продукти пред подложените в теста електронни цигари.

В бездимните продукти наистина няма горене

Отдавна се знае, че голяма част от вредните химикали в цигарения дим се получават при горенето му. В този смисъл устройствата за нагряване на тютюна, при които няма горене, са революция за пушачите. Много скептици обаче не са сигурни, че в IQOS наистина „нищо не гори“.

Изследователи в Италия предприемат проучване по тази тема и сравняват нивата на излагане на въглероден оксид при бездимните с тези на цигарите, защото „пушачите ще могат да направят по-добър избор, ако се ръководят от независими изследвания на сравнителното намаляване в излагането на риск след преминаване към тютюневи продукти с нагряване“.

Проведено е малко проучване на случаен принцип с 12 здрави пушачи с измерване на издишвания въглероден оксид след употреба на IQOS или друг тютюнев продукт с нагряване. Въглеродният оксид е измерен като индикатор за това дали тютюнът в тези продукти гори или не, защото завишени нива на въглероден оксид биха означавали горене. Според авторите няма статистически значимо увеличение на нивото на въглероден оксид при никой от участниците след употребата на бездимни устройства.

Бездимни устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари – прилики и разлики

Общото между двете алтернативи на традиционните цигари е намаленото вредно влияние върху организма, но приликите свършват дотук. Докато при IQOS се пуши истински тютюн, електронната цигара работи с течност, която съдържа никотин. IQOS се доближава повече до обикновена цигара и по отношение на т.нар. никотинов пик, който пушачът достига: нещо, което не се случва при употреба на е-цигара, където се поддържа никотиново плато.

Разлика има и в продължителността на употреба: електронната цигара може да се използва неограничено време, докато една употреба на IQOS се случва за около 5-6 минути.

Въпрос на избор и лично предпочитание е кой вариант е по-удачен – IQOS или електронна цигара. Най-доброто е да не се пуши изобщо. Научните изследвания обаче доказват, че със сигурност има по-лошо: и това е добрата стара, традиционна, димяща между пръстите цигара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца