Специалисти откриха нов метод за лечение на белодробен рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7656716 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Учени от университета на щата Кентъки (САЩ) разработиха нов метод за лечение на недребноклетъчен белодробен рак, разкривайки вековна биологична загадка, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Те установиха какви са функциите на ядрения гликоген, който се натрупва в клетъчните ядра. Ролята му досега бе неизвестна.

Било констатирано, че при недребноклетъчния белодробен рак туморните клетки натрупват ядрен гликоген, чиито основни функции са свързани със складиране на хранителни вещества. В дадения случай обаче той е с друга роля.

Разпадането на молекули в ядрото служи за ацетилиране на хистони - ядрени протеини, които участват в опаковането на ДНК нишките. По мнението на учените, именно тези епигенетични изменения превръщат клетките в ракови.

При недребноклетъчния белодробен рак се произвеждат по-малко сигнални молекули, които отговарят за разпада на ядрения гликоген. Натрупването му се наблюдава и при други видове рак.

През август бе оповестено, че учени от института "Пол Шерер" в Швейцария са открили нов метод за борба с метастазите на рака. Те идентифицирали молекули, които пречат на получаването на химичен сигнал от клетката чрез рецептора CCR7. Той помага на ракови клетки да проникнат в органи през лимфната система.