„Агрион“ организира безплатни медицински прегледи в цялата страна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7660829 www.24chasa.bg

Лекари, наети от земеделската компания, ще посетят 120 населени места

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион Инвест“ още веднъж доказа, че е социалноотговорна компания. За поредна година дружеството организира безплатни профилактични изследвания в цялата страна като част от инициативата „Дни на здравето“.

Медицински екипи, наети от „Агрион“, ще посетят 120 малки населени места в страната, където ще правят анализ на кръвната захар и кръвното налягане на всички желаещи и ще дават безплатна информация за общото здравословно състояние на прегледаните. Посетителите на здравните пунктове на „Агрион“ ще получат много полезни съвети как да се предпазват от диабет и да нормализират кръвното си налягане.

Тази година партньор на инициативата е компанията “Медхаус Суис България“, която е част от швейцарската корпорация Medpack Swiss Group. Фирмата дистрибутира на българския пазар висококачествени медицински продукти на водещи световни производители.

Графици

Безплатните прегледи ще се правят до 6 октомври. Три медицински екипа ще посещават ежедневно по две села, казаха от „Агрион“.

Информация за датите и населените места, където ще има мобилна медицинска станция, ще откриете на сайта на земеделското дружество и на фейсбук страницата на компанията https://facebook.com/agrion.bg/.

Посетителите ще могат да участват в томбола с награди, осигурени от „Агрион“ и “Медхаус Суис България“. Във всяко населено място един от участниците в томболата ще спечели автоматичен апарат за мерене на кръвно Gamma Control. За всички посетители на събитията са достъпни и талони за отстъпка до 10 лв. при покупка на автоматични апарати за кръвно Dr. Frei във верига аптеки „Марешки“.

Превенция

„Целта на инициативата „Дни на здравето“ е да подпомогне българското здравеопазване в превенцията на най-уязвимите групи, каквито са хората от малките населени места и по-възрастното население“, казаха от „Агрион“. Компанията иска да насърчи профилактиката на социално значими заболявания като диабет и високото кръвно налягане.

Безплатните прегледи спестяват време и средства на хората за изследване и посещение на лечебни заведения, които често са далеч от селата.

„С швейцарската ТМ Dr. Frei и верига аптеки „Марешки“ подкрепяме националната кампания „Дни на здравето“, защото по този начин имаме възможност да обърнем вниманието на хората към превенция на хипертонията. Информиран – значи въоръжен“, заявиха от „Медхаус Суис България“.

От „Агрион“ отчетоха изключителен успех на миналогодишната кампания. През 2018 г. по време на „Дни на здравето“ медицинските екипи са прегледали над 24 000 души за по-малко от 20 дни. Част от прегледаните разбраха, че имат симптоми на диабет и повишено кръвно налягане едва по време на профилактичните прегледи.

„Ние вярваме, че към собственото си здраве трябва да се отнасяме със същата отговорност, както към земята си и затова полагаме усилия в тази посока”, коментираха от „Агрион“.

Липса на профилактика

Според медицинските експерти по-голямата част от хората в малките населени места не проверяват редовно кръвната си захар, не следят кръвното си налягане и рядко ходят на профилактични прегледи. Част от тях дори прилагат самолечение, което може да се окаже фатално.

Усложнения

От официалните данни на Световния диабетен атлас става ясно, че над 525 хил. души в България страдат от диабет, което е над 8 % от населението на страната. Голяма част от хората не са наясно, че са болни, тъй като профилактика за висока кръвна захар се провежда рядко и по изключение. В повечето случаи липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Според Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, броят на хората, които не знаят, че имат високо ниво на кръвната захар, надхвърля 800 хил. души. Лекари са категорични, че един от основните проблеми е ненавременното откриване на диабета, което води до сериозни усложнения на здравето.

Още по-стряскаща е статистиката при хипертонията. По последни данни всеки трети българин е с повишени стойности на кръвното налягане, което означава над 2,7 млн. души. Според здравните експерти тенденцията е все по-млади пациенти да се оплакват от хипертония.

Това е и причината екипите на „Агрион“ да насочат усилията си към изследване именно на тези болести.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното