Да защитим очите на учениците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7662932 www.24chasa.bg

Със завръщането в града, започването на новата учебна година и преминаването към студената част на годината децата несъмнено прекарват все повече време в занимания с телефони, таблети и лаптопи.

Те могат да бъдат не само безкрайно полезни и забавни, но и да „купят“ малко спокойствие за родителите. За съжаление обаче цената на това спокойствие може да бъде доста висока.

Освен последици като намалена физическа активност, намалена способност за концентрация и учене и пристрастяване към дигиталните устройства, не трябва да забравяме и опасността за детското зрение.

Според офталмолози постоянното взиране в екран оказва няколко вида вредни влияния:

• Краткосрочен дискомфорт – накъсване на слъзния филм на окото, зачервяване и дразнеща сухота, причинени от рядкото мигане.

• Таблетите и телефоните изискват твърде малка дистанция от очите, което налага фокусиране на по-малко разстояние от физиологичното. Това води до конвергенция или събиране на очите и може да причини т.нар. спазъм на акомодацията – състояние, при което мускулът, който отговаря за отпускането на лещата на окото, изпада в спазъм, подобен на мускулна крампа и се нарушава зрението на далечни обекти.

• Дългосрочните последствия, които могат да доведат до сериозно увреждане на зрението, се дължат на високоенергийната светлина. Тя се излъчва от дигиталните устройства и изкуственото осветление и прониква до самата ретина в най-задната част на окото, където предизвиква фотохимични и фотооксидативни реакции.

Най-податливата на увреждане част от ретината е нейният център – макулата. Тя отговаря за улавянето и обработването на образите, способността да различаваме цветовете и остротата на зрението, която ни е необходима за четене, писане, шофиране и др. Увреждането на макулата, познато още като макуларна дегенерация, е постепенно, но за съжаление необратимо и на практика означава загуба на централно зрение.

Доскоро това заболяване се считаше за възрастово обусловен проблем, но заради прекомерното излагане на синя светлина от телефони, таблети и лаптопи, то започва все по-рано – дори от детска възраст.

Тъй като макулната дегенерация не се лекува, необходимо е да вземем превантивни мерки. На първо място, това е родителският контрол върху употребата на дигитални устройства – ограничаване на времето за занимания с тях, избора на правилното устройство и поставянето му на достатъчно разстояние от очите, въвеждане на т.нар. гимнастика за очи и др.

Има хранителни вещества, които подпомагат зрението и при деца, и при възрастни. Това са така наречените макуларни каротеноиди – лутеин и зеаксантин. Въпреки че ще ги намерите и в хранителни източници, само добре формулираната хранителна добавка може да ги осигури в достатъчно количество и в оптимално съотношение. Хранителната добавка, на която може да разчитате, е Визикод. Визикод съдържа патентования комплекс Lutemax®2020 с премиум лутеин и два изомера на зеаксантин в повишени количества, допълнени от ценни витамини.

Визикод се предлага в аптечната мрежа и на www.bionat.bg:

• Визикод Сироп за очи е предназначен за най-малките потребители на дигитални устройства. Той е в течна форма и с приятен плодов вкус и може да се употребява от деца над 3-годишна възраст.

• Визикод Очи е под формата на сашета с разтворим прах и може да се използва от възрастни и деца над 12 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия