Детската и майчина смъртност са намалели драстично от началото на столетието

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7663790 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Детската смъртност е намаляла почти двойно от 2000 година насам, а майчината с над една трета, се казва в доклад на Световна здравна организация /СЗО/ и на Детския фонд на ООН /ЮНИЦЕФ/, цитиран от ТАСС и БТА.

Според авторите на доклада тези впечатляващи резултати са били постигнати благодарение на подобрения достъп до качествени медицински услуги. Публикуваните данни сочат, че о 1990 година смъртността сред децата и подрастващите на възраст до 15 години е намаляла в световен мащаб от 14,2 до 6,2 милиона. Най-голям напредък е бил постигнат в страните от Югоизточна Азия.

Там смъртността при децата до 5 години е намаляла с 80 процента. По-добре е защитено в сравнение с миналите десетилетия и здравето на майките. От 2000 година насам случаите с летален изход, свързан с усложнения по време на бременност и раждане, са се съкратили с 38 на сто.

При все това в ООН с тревога отбелязват, че през 2018 година са били регистрирани над 290 хиляди смъртни случая на родилки. Особено тежко е положението в бедните страни. В някои африкански държави, разположени на юг от Сахара, нивата на майчина смърт са 50 пъти по-високи, в сравнение с тези в страните с високи доходи на населението. Там рискът от смърт на новородените в първия месец от живота им е 10 пъти по-висок. През 2018 година всяко 13-о дете, родено в този регион, не е доживяло до 5- годишна възраст.

В глобален мащаб всеки 11 секунди в света умира или новородено дете или неговата майка, се казва в доклада. В повечето случаи тези смъртни случаи са били предотвратими.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България