На колко време да се преглежда стомахът за рак?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7671141 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Стомашният рак има многообразна клиника. За съжаление в ранните стадии протича дълго време безсимптомно или с нехарактерни клинични симптоми при различни други доброкачествени заболявания на стомаха и останалата храносмилателна система.

Лекият дискомфорт, прояви на гадене, тежест под лъжичката, безапетитие, подуване на стомаха, тъпи болки, отпадналост често пъти ни отвеждат към поставянето на банални диагнози - гастрит, дуоденит, рефлексна болест или недоизлекувана стомашна язва, жлъчно-каменна болест или протрахирана вирусна инфекция. Често пъти зад тези симптоми се крие началото на коварна болест.

Всичко, което трябва да знаете за:

Разнообразието от симптоми, различни стадии на болестта, различни локализации на тумора, начинът му на растеж и видовете усложнения дават основание за класифицирането му на: ранен, напреднал, късен; разположен в кардията на стомаха, в корпуса или на пилора - клиничните изяви са различни - (повръщане при кардиалния или пилорния вариант, както и непроходимостта на храната). Според това дали расте към кухината на стомаха или към съседните тъкани и органи бива екзофитен. Открива се също с помощта на изобразителни методики - ултразвук и скопично рентгеново проследяване - движението на стената. Съвременният метод за този вид тумор е ендо-сонография.

При всички нехарактерни горнодиспектични оплаквания, при анемия с неясен произход, при продължила астеноадиномия е желателно извършването на диагностична фибро-гастро-дуоденоскопия с евентуална рутинна или дълбока бримкова биопсия. Ендоскопските находки са дали основания за изготвянето на класификация на ранния стомашен рак. Характерни са форми от неголямо овално полиповидно образувание до хлътнала стомашна язва с неравни инфилтрирани ръбове и груби хаотично подредени лигавични гънки.

Ранната диагноза с ранно оперативно лечение е възможна само при рутинно извършени профилактични фиброгастроскопии на т.нар. рисков контингент. В него попадат пациенти с наследствена обремененост за стомашен рак, с полипи на стомаха или дебелото черво, с калозна стомашна язва, с болест на Менетрие или друг вид преканцерози. Под "ранен рак" ендоскопски се разбира този тумор, чиято локализация е в лигавицата и сублигавицата - непреминаващ мускулната проприя на стомашната стена. Напредналият рак инфилтрира стената на органа и прораства в съседство, довежда до стенози, кръвоизливи, близки и далечни метастази, което влошава прогнозата.

Още отговори на читателски въпроси от специалисти четете в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фен на мексиканския "Тигрес" ще получи доживотна забрана да посещава мачове. Причината е, че докосна гърдите на футболистката на тима София Хуерта. Запалянкото я помолил да си направят селфи след края на контролата на отбора с "Хюстън Даш" на университетския стадион в Монтерей. Тя откликнала и дори взела телефона му

Световният шампион с Испания Шаби Алонсо може да се озове в затвора. Той е обвинен в данъчни измами за няколко милиона евро. Ако се докаже, че е виновен, може да лежи до пет години. Бившият халф на "Реал" е поредният футболист с проблеми с данъчните след Кристиано Роналдо и Лионел

Мелиса Сата отново се носи на крилете на любовта. Тя буквално грее в присъствието на съпруга си Кевин-Принс Боатенг, отчетоха медиите в Италия. Моделката и халфът се събраха след почти едногодишна раздяла. И не пропускат да покажат колко са щастливи заедно. За последно го направиха на ревюто на известна марка в Милано