Кога настъпва двойното виждане?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7677292 www.24chasa.bg

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Диплопия - двойно виждане, е честа проява на невро-офталмологично заболяване. При успоредни очни оси образите от двете очи се сливат и се вижда само един.

Най-често диплопията се дължи на изместване на едното око (нарушение в успоредността на очите). Двойното виждане е в резултат на нарушение в бинокулярното зрение и може да е следствие на различни очни и системни увреждания на организма. Човек с диплопия вижда отчетлив двоен втори образ или само сянка (до образа). Поради появата на тази сянка болните понякога се оплакват от замъглено зрение, когато гледат в една посока. Когато разстоянието между образите е много голямо, болните затварят едното си око, за да могат да се движат.

Най-честата причина за двойно виждане е засягане в инервацията: пареза или парализа на очедвигателните мускули. Има я при увреждане на мозъчни структури, при възпалителни, съдови или туморни заболявания на мозъка; исхемични процеси, хипертонични процеси, хипертонична болест, диабет.

С диплопията се проявява и миастения - болест на невро-мускулното свързване. Двойното виждане при базедовата болест е заради засягането на очните мускули, разположени в орбитата, и най-често се проявява едновременно с изпъкване и зачервяване на очите. Двойно виждане може да бъде причинено и от травма в областта на очите и главата.

Лечението е според причината на увреждането, но изгледите не са добри.

Още отговори от специалисти четете в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона