Кога настъпва двойното виждане?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7677292 www.24chasa.bg

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Диплопия - двойно виждане, е честа проява на невро-офталмологично заболяване. При успоредни очни оси образите от двете очи се сливат и се вижда само един.

Най-често диплопията се дължи на изместване на едното око (нарушение в успоредността на очите). Двойното виждане е в резултат на нарушение в бинокулярното зрение и може да е следствие на различни очни и системни увреждания на организма. Човек с диплопия вижда отчетлив двоен втори образ или само сянка (до образа). Поради появата на тази сянка болните понякога се оплакват от замъглено зрение, когато гледат в една посока. Когато разстоянието между образите е много голямо, болните затварят едното си око, за да могат да се движат.

Най-честата причина за двойно виждане е засягане в инервацията: пареза или парализа на очедвигателните мускули. Има я при увреждане на мозъчни структури, при възпалителни, съдови или туморни заболявания на мозъка; исхемични процеси, хипертонични процеси, хипертонична болест, диабет.

С диплопията се проявява и миастения - болест на невро-мускулното свързване. Двойното виждане при базедовата болест е заради засягането на очните мускули, разположени в орбитата, и най-често се проявява едновременно с изпъкване и зачервяване на очите. Двойно виждане може да бъде причинено и от травма в областта на очите и главата.

Лечението е според причината на увреждането, но изгледите не са добри.

Още отговори от специалисти четете в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg