Д-р Красимира Косева: Рязкото покачване и рязкото сваляне на температурата при децата могат да провокират фебрилен гърч

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7681648 www.24chasa.bg
Д-р Красимира Косева, педиатър и общопрактикуващ лекар

 

- Д-р Косева, сега е периодът, в който обикновено се ваксинираме срещу грип. Това ли е единственият начин да намалим риска от разболяване?

- Да, противогрипната ваксина може да бъде поставена, но тя не гарантира, че няма да се разболеем. Защото, на първо място, тя не е панацея. Ваксината се прави на база прогноза на съответния щам, който ще ни разболява. Но тази прогноза не винаги съвпада напълно с реалната ситуация. Важно е също така да се знае, че самите вируси са толкова разнообразни и изменчиви, че няма как да създадат траен имунитет. В такива случаи на дневен ред идва въпросът как да подпомогнем организма да си изгради силна самостоятелна защита срещу вирусите. Много добър вариант в това отношение е хомеопатичното лекарство Инфлуцид, например, което успешно се прилага и за предпазване от вирусни инфекции, и за лечение при вече настъпило заболяване. Профилактиката с препарата включва прием на 3 табл. дневно в продължение на 1 месец, като е хубаво да се започне поне месец-два преди очаквания грипен сезон. След това имунитетът остава подсилен в рамките на 3 месеца. За стабилизиране и подпомагане на имунитета комбинирам Инфлуцид с Шуслерови соли №3, №6 и №7 – по 3 табл. дневно от всяка в продължение на около 6-8 седмици. Сол №3 повишава имунната защита и се приема сутрин, сол №6 подпомага детоксикацията на клетките и се приема на обяд, сол №7 понижава нивата на ежедневния стрес за по-силен имунитет и се приема вечер.

- Сред най-уязвимите към вирусните инфекции са децата. Пред проблема с честите боледувания след тръгване на ясла или градина са изправени много родители. Какво бихте ги посъветвали?

- Тръгването на ясла, градина или училище е един вид извеждане от нормалния ритъм, а това е голям стрес за децата. Особено за тези, които са били отглеждани в сравнително затворен кръг и за първи път посещават детско заведение. Освен че сменят колектива, обкръжението, те попадат в една сравнително богата на вируси обстановка. А стресираният организъм е много по-склонен да се разболее. На малките си пациенти, особено на тези, които са тръгнали за първи път на детска ясла или градина, аз лично препоръчвам Имунокинд. С негова помощ те могат да се адаптират по-лесно към новите вируси, които ги очакват. Освен че укрепва детския имунитет, Имунокинд има още едно много интересно свойство – повлиява и стреса. Тук е мястото да спомена, че при стрес се губи много калций. А Имунокинд съдържа цели 3 калциеви съставки, които бързо възстановяват тези дефицити. За оптимален ефект е добре приемът на препарата да започне още в края на лятото – началото на есента и да продължи 3 месеца. И разбира се, да се комбинира с имунната комбинация от Шуслерови соли.

- Вирусните инфекции обичайно протичат с повишена температура. Каква е нейната функция в оздравителния процес и трябва ли още при най-малкото покачване на градусите да посягаме към антипиретиците?

- В нашето общество е възприето, че температурата е нещо много страшно. Може би по някакъв начин това ни е било внушавано, неизвестно защо. През последните години се говори изключително много по тази тема и наблюденията ми са, че голяма част от майките вече започнаха да разбират, че повишаването на телесната температура всъщност е защитна реакция на организма. При покачването на градусите организмът започва да произвежда имунокомпетентни клетки, които веднага се включват, атакуват вируса и намаляват разпространението му в организма. Температурата е и начин за извличане на токсините, които вирусите произвеждат в организма. Разбира се, има случаи, в които тя може да бъде тревожна – например когато е много висока, когато имаме анамнеза за дете с фебрилен гърч или хронично болен пациент, чието състояние се очаква да се усложни, защото повишаването на градусите натоварва и белия дроб, и сърцето.

Много е важно да уточня, че температура от 37 до 37,9 градуса се смята за леко повишена. От 38 до 38,9 градуса е умерено висока, от 39 до 39,9 градуса е висока, а температура над 40 градуса е много висока. Притеснително е тогава, когато имаме рязко покачване и рязко сваляне на градусите. При някои деца такива колебания в температурата провокират фебрилни гърчове.

Тук на дневен ред идва въпросът дали веднага да посегнем към температуропонижаващите лекарства, които временно ще потиснат симптомите, или да подпомогнем организма по естествен начин да се справи с възпалителния процес с хомеопатия и Шуслерова терапия, например? При не много висока температура, до 38 градуса, е напълно достатъчно да се дава по 1 табл. на всеки 5-10 минути Шуслерова сол №3 до овладяване на състоянието в комбинация с Инфлуцид. Освен че активира имунната защита, сол №3 спира и възпалителния процес в начална фаза, пречи на размножаването на бактерии и вируси. А приеман по-начесто, Инфлуцид повлиява възпалението, температурата, общите симптоми като отпадналост, главоболие, хрема. При лека към по-висока температура спокойно можем да добавим и сол №5, която енергизира организма. И при най-висока температура, когато вече идва дехидратацията, особено при по-малките деца, задължително трябва да се добави и Шуслерова сол №8. Тя влияе върху водно-солевия баланс на организма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана