Има ли кух гръбначен мозък?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7681825 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Сирингомиелията е вродено заболяване, което се дължи на ненормално и непълно затваряне на централния канал на гръбначния мозък по време на образуването на нервната система още в утробата на майката. В резултат се образуват дълги кухини под формата на свирка (сиринкс) в самия мозък. В по-напредналите случаи диагнозата е много характерна и лесна за поставяне, особено при наличието на ядрено-магнитен резонанс и съвременни скенери.

Уникално, почти само при това заболяване е отпадането само на повърхностната сетивност за болка и температура в определени асиметрични участъци на ръцете и горните части на тялото до такава степен, че болните могат да изгасят цигара върху това място, без да усетят нищо.

По-късно се прибавят различно изразени особени асиметрични периферни парези на ръцете с атрофия (стопяване) на мускулите. Често са налице изразени в различна степен, но също много характерни вегетативно-трофични разстройства с промяна в цвета, потоотделянето и с атрофия на определени части на кожата, ноктите и др. Диагнозата се поставя след прецизен преглед.

Заболяването е с относително бавен хронично прогресивен ход. Засега е възможен само временен лечебен ефект от различни неврохирургични интервенции и от лъчетерапия за намаляване обема и влиянието на тези кухини върху съседните структури.

Още отговори от медицински експерти четете в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона