Има ли кух гръбначен мозък?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7681825 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Сирингомиелията е вродено заболяване, което се дължи на ненормално и непълно затваряне на централния канал на гръбначния мозък по време на образуването на нервната система още в утробата на майката. В резултат се образуват дълги кухини под формата на свирка (сиринкс) в самия мозък. В по-напредналите случаи диагнозата е много характерна и лесна за поставяне, особено при наличието на ядрено-магнитен резонанс и съвременни скенери.

Уникално, почти само при това заболяване е отпадането само на повърхностната сетивност за болка и температура в определени асиметрични участъци на ръцете и горните части на тялото до такава степен, че болните могат да изгасят цигара върху това място, без да усетят нищо.

По-късно се прибавят различно изразени особени асиметрични периферни парези на ръцете с атрофия (стопяване) на мускулите. Често са налице изразени в различна степен, но също много характерни вегетативно-трофични разстройства с промяна в цвета, потоотделянето и с атрофия на определени части на кожата, ноктите и др. Диагнозата се поставя след прецизен преглед.

Заболяването е с относително бавен хронично прогресивен ход. Засега е възможен само временен лечебен ефект от различни неврохирургични интервенции и от лъчетерапия за намаляване обема и влиянието на тези кухини върху съседните структури.

Още отговори от медицински експерти четете в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg