Петър Димков за неслезлите яйца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7681827 www.24chasa.bg

Неслизане на едното или на двете яйца в торбичката се нарича крипторхизъм. Това означава липса или закъснение в слизането на тестисите в торбичката. Нормално слизането става до раждането.

Може да бъде едностранен или двустранен. Задръжката на тестисите може да бъде в слабините или в коремната кухина.

Причини. Хормонални смущения.

Признаци. При опипване торбичката е малка и празна. Неслезлите тестиси остават малки и недоразвити. Такива деца често имат затлъстяване.Половите белези не се развиват.

Предсказание. По отношение на половия живот е благоприятно.

Лечение. Хирургично. Народното лечение е общо и по следния начин.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин. преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца под 9 години по 1 ч.л.) сироп от 5 с.л. корени от магданоз, на ситно нарязани, 3 изравнени с.л. семе от керевиз, счукано на ситно, 3 с.л. борови връхчета, 3 с.л. ветрогон (биволски трън) - цялото растение с корена - и 500 г чист пчелен мед - в 1500 мл вода на тих огън се вари 30 мин. и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа да се изпиват 75 мл (за деца наполовина) отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, листа от бяла черница, исландски лишей, невен, орехови листа, спирея и цариче - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. и 1 с.л. ленено семе (предварително леко запечено) се запарват с 600 мл вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при полова слабост.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от бъзов цвят - 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; кисне захлупено 1 час и се прецежда. Пие се подсладен с мед или захар и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се изпиват 75 мл (за деца наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 2 с.л. очистен овес и 1 с.л. корени от цикория - в 1 л вода се варят 20 мин., след това се прибавят 2 с.л. ветрогон (листа, клонки и корени), 1 с.л. ленено семе, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1-2 с.л. мед; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 мл топла вода (за децата според възрастта), последвана в понеделник и вторник от парни компреси на долната част на корема (от пъпа надолу, включително и на половия орган) и на същата област отзад (откъм таза) с две торбички от тънко хасе, ушити на тегели от по 2 см широки, напълнени с търпимо гореща ситна морска сол, с продължителност 10-20 мин.

След това същите места се налагат с други две торбички от същото хасе, ушити на по два джоба и съединени с придатък, който да покрива едновременно и тестисите, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен за всяко място с по 5-10 с.л. диви кестени, настъргани на ренде с корите, 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1/2-1 ч.л. нишадър на прах (от аптеката); отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, подобен на кръстосан компрес, за да покрие тестисите.

Сряда и четвъртък същите места се налагат с торбички, напълнени с топла лапа от печен лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 15-20 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с 1 с.л. ситна захар и 2-3 с.л. царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. И в двата случая главата се налага с "шапка" от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5-9 лъжици диви кестени, а отгоре се слага вълнена шапка; държат се цяла нощ. В петък и събота процедурите са същите, както в понеделник и вторник, и т.н. до пълното оздравяване.

Неделя. Почивка от всичко.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден на тестисите се носи мушама от хаваджива (10/10 или 15/15 см), прикрепена със съответен суспензор, който може да се достави от санитарните магазини. Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

VI. Лятно време от 10 до 12 часа преди обяд е полезно да се правят слънчеви бани най-добре със зарито в горещия пясък до шията тяло, със студен компрес на сърцето и глава, запазена от слънцето с бяла кърпа или чадър. Така болният стои, докато му е приятно и сърцето му е спокойно. След това се прави сухо изтриване със същия пясък и речна или морска баня, придружена от плуване, докато е приятно.

Важна добавка. Както квасът, така и лапите от печен лук може да се употребяват две вечери поред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят до казаната температура, а квасът се засилва с 1-2 с.л. за всяко място нов квас за нова ферментация.

Всички рецепти на великия лечител четете на сайта 24zdrave.bg 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хиляди протестиращи хотелиери и ресторантьори окупираха парламента и Министерски съвет и блокираха движението на Орлов Мост. Демонстрацията се състоя въпреки постигнатото споразумение с Министерството на финансите, според което Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца

Откриха лек срещу коронавируса! Китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус. Според учените това ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за потушаването на епидемията

Бебе почина само два дни след раждането си. На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Бременността на майката Изабела протича нормално, в деветия месец получава болки и е приета в лечебното заведение